Tetiana Nikitina
Bild: Emma Svensson
Tetiana Nikitina

»Striderna sker på den högsta nivån«

FÖRDJUPNING: UKRAINA2008-10-22

»Ingenting kan importeras.« Det säger Tetiana Nikitina, ordförande för de statsanställdas fack, om att införa den nordiska kollektivavtalsmodellen. Men det är viktigt att lära av andra länders erfarenheter, anser hon.

Av:  Eva Spira

Låga löner och framtida rationaliseringar är de största utmaningarna för de statsanställdas fackförbund, förklarar Tetiana Nikitina. Hon ser framför sig att den ukrainska statsförvaltningen kommer att genomgå ett stålbad med stora omstruktureringar, liknande det som redan skett i Sverige.

– Vår uppgift är att skydda medlemmarna så att de inte förlorar sina jobb, säger hon.

När det gäller lönerna förklarar Tetiana Nikitina att facket har möjlighet att påverka deras storlek. Men det kan bara ske centralt genom direkta kontakter med regeringen i samband med att den planerar nästa års budget.

Inför 2009 har den sittande regeringen utlovat en ökning av minimilönerna på 35–38 procent. Med tanke på den höga inflationen gissar Tetiana Nikitina att reallöneökningen blir cirka 15 procent.

Men det är oklart hur det blir i slutänden med tanke på den pågående regeringskrisen, påpekar hon.

Om möjligheten att införa en modell med kollektivavtal liknande den svenska säger Tetiana Nikitina:

– Det är viktigt att studera hur det är i andra länder och använda oss av andra länders erfarenheter. Men ingenting ska importeras. Vi har vår egen mentalitet och vår historia.

Hoppas på strejkrätt

Hon tror att myndighetscheferna i första hand skulle ge sig själva stora löneökningar om de fick ansvar för lönesättningen.

– Hur det fungerar har att göra med hur utvecklat samhället är, menar hon.

Tetiana Nikitina berättar att regeringen antagit ett förslag som ger statsanställda rätt att strejka, något de inte har i dag. Men förslaget har ännu inte passerat parlamentet och precis som med den utlovade löneökningen är det oklart när – och om – strejkrätten blir verklighet.

– Men jag hoppas att det går igenom.

På de arbetsplatser ST Press besökte var facket och arbetsgivaren överens om det mesta. Brukar det vara så?

– Ofta finns ingen grund till oenighet. Huvudstriderna sker på den högsta nivån, i parlamentet och i samtal med regeringen.

Hur jobbar ni i facket med jämställdhetsfrågorna?

– Vi har en jämställdhetskommitté och diskuterar frågan i olika sammanhang. Men vi har inte så många män att slåss emot, säger Tetiana Nikitina med ett skratt.

De låga lönerna i staten gör att männen väljer att i första hand jobba i den privata sektorn, förklarar hon. Därför är 76 procent av dem som jobbar i staten kvinnor.

– Traditionerna är ett annat problem. Här finns till exempel muslimska krimtatarer som kan ha fyra fruar. Jag har svårt att föreställa mig hur det ska kunna bli riktigt jämställt här.     

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA