Snabb vård ger Lars Engleson hopp

FÖRDJUPNING: REHABILITERING2008-10-21

Tidig rehabilitering har hjälpt Lars Engleson att återfå krafterna sedan kroppen sade stopp i våras. Men återhämtningen är en bräcklig process, och sjukförsäkringens nya tidsgränser stressar.

Det var en dag i våras som det plötsligt tog tvärstopp. Sedan mars är Lars Engleson sjukskriven på heltid från jobbet som IT-samordnare på Försäkringskassan i Kristianstad.

– Kroppen tog slut, jag fick inte i mig maten. En arbetskamrat sade till mig: »Nu är det slut – nu söker du läkare!« Diagnosen är utmattningssyndrom.

I efterhand inser han att kraschen nog varit på gång i många år. Han beskriver en fulltecknad agenda, omfattande projekt i en strid ström och otaliga tjänsteresor. Men Lars Engleson hade tur i oturen. På vårdcentralen träffade han en erfaren läkare som omgående tog hans problem på allvar.

– Jag fick medicin, och telefonnummer till en kurator för samtalsterapi. Min handläggare på Försäkringskassan var imponerad över att läkaren satte in det direkt. Ofta brukar man vänta en tid.

Ska börja jobba på prov

Den 1 oktober passerade Lars Engleson den första stationen i den nya rehabiliteringskedjan som infördes i juli. Efter tre månader ska den sjukskrivnes arbetsförmåga prövas på nytt, för att se om det går att hitta annat arbete hos samma arbetsgivare. Nu ska Lars prova att börja jobba igen, i liten skala.

– Arbetsgivaren har hittat en arbetsuppgift som vi ska testa, säger han. Tanken är att jag ska försöka komma tillbaka på 25 procent från november.

Lars Engleson vill gärna tillbaka – att byta arbetsgivare efter mer än 30 år och börja om från början vore »inhumant«, säger han. På så sätt är han kritisk till de nya reglerna i sjukförsäkringen. Den som anses ha arbetsförmåga men inte klarar att återvända till sin gamla arbetsplats, ska numera söka nytt jobb på landets hela arbetsmarknad efter sex månaders sjukskrivning.

Tidsgränser försvårar återhämtning

Lars Engleson befarar att en sådan skruvtving påverkar återhämtningen negativt, trots att det i grunden är bra att få snabb hjälp att komma igen.

– De har inte förstått vad de har bestämt, säger Lars Engleson. Jag är snart 58. Och då skulle jag bryta upp med familj och allt för att ha min försörjning tryggad. Hur tänker de?

Med tätare kontrollstationer i sjukförsäkringen blir det också än viktigare att arbetsgivaren ställer upp från dag ett. Lars Engleson råkade bli sjuk mitt under pågående omorganisation, med chefsbyten och oklara ansvarsområden. Hans tidigare chef, som är kvar inom myndigheten, har ställt upp som arbetsgivarrepresentant.

– Jag vet inte vad som skulle ha hänt annars. Då hade jag hängt i luften.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA