Annons:

Stödet till sjukskrivna dröjer

FÖRDJUPNING: REHABILITERING2008-10-21

Sedan snart fyra månader gäller striktare tidsgränser i sjukförsäkringen. Men stödet som skulle hjälpa folk tillbaka i arbete dröjer. Landstingen klarar inte att uppfylla den utlovade rehabiliteringsgarantin.

Rehabiliteringsgarantin ska hjälpa sjukskrivna att komma tillbaka i jobb innan de passerar sjukförsäkringens hårdare tidsgränser. Men vården slog redan i fjol larm om att man inte klarar betinget.

– Vi är ju glada för om den finns inom tre till fyra år, skulle jag säga. Det är bara att titta på vårdgarantin, som har funnits i tio år och inte fungerar än.

Det säger Anna Östbom, expert på sjukskrivningsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Just nu inventerar landsting och regioner sina resurser inom ramen för den nya garantin. Få, om ens någon, klarar i dag betinget. Och kompletterande utbildning, nyrekrytering och offentlig upphandling tar tid – samtidigt som dagarna går för den redan sjukskrivne.

Det formella avtalet mellan staten och SKL om en rehabiliteringsgaranti skrevs under bara några veckor innan reglerna i sjukförsäkringen skärptes 1 juli. Anna Östbom beklagar att strängare tidsgränser införts innan rehabiliteringsgarantin existerar i verkligheten.

– Det är självklart att folk kommer att komma i kläm, säger hon.

Den psykiska ohälsan ökar i Sverige. I dag lider närmare var tredje sjukskriven av ångest, stress eller depression. Tillsammans med smärta i rygg och nacke står dessa diagnoser för cirka 60 procent av alla sjukskrivningar. Därför fokuserar den nya rehabiliteringsgarantin på dessa tillstånd. Men det är långt kvar innan alla drabbade kan få den utlovade hjälpen.

Redan för ett år sedan konstaterade till exempel Socialstyrelsen betydande brister när det gäller primärvårdens möjlighet att erbjuda samtalsstöd hos kurator, psykolog eller psykoterapeut. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många att tillgå – trots att det är en prioriterad behandlingsform i den nya garantin.

I Region Skåne har kortare köer länge varit en målsättning, framför allt när det gäller vanliga sjukskrivningsdiagnoser. Införandet av såväl hårdare tidsgränser som en rehabiliteringsgaranti skärper kraven, konstaterar Anja Nyberg, projektsamordnare med uppdrag att förbättra sjukskrivningsprocessen.

– Dels måste man vara rädd om patienten medicinskt, men också utifrån att deras dagar tickar. Man måste kunna ge besked.

Hittills pågår en kartläggning av vad regionen kan erbjuda patienter som omfattas av garantin, och vad man behöver komplettera med. Men först i dagarna gav politikerna grönt ljus, och någon garanti finns inte på plats.

– Det kan vi inte ha när den kom 1 juli, säger Anja Nyberg. Det står att vi ska påbörja arbetet 2008, och det har vi gjort.

När en fungerande rehabiliteringsgaranti finns på plats i Skåne går inte att svara på i dag. Men för att den ska bli säker och bra krävs längre tid än ett halvår, konstaterar Anja Nyberg.

Rehabklyftan


Kraven

Den 1 juli i år infördes tidsgränser i sjukförsäkringen – den så kallade rehabiliteringskedjan. Syftet är att minska långvariga sjukskrivningar genom snabbare rehabilitering.


  • Efter tre månader ska den sjukskrivnes arbetsförmåga prövas för att se om det finns andra möjliga arbetsuppgifter på arbetsplatsen.
  • Efter sex månader ska arbetsförmågan prövas mot hela arbetsmarknaden, om det inte är mycket sannolikt att den sjukskrivne på sikt kan återgå till sitt gamla jobb.
  • Efter ett år upphör rätten till ordinarie sjukpenning. I undantagsfall kan man få så kallad förlängd sjukpenning i ytterligare max 1,5 år.
  • Efter 2,5 år beviljas fortsatt sjukpenning enbart vid mycket allvarliga sjukdomar.


Stödet
Rehabiliteringsgarantin ska komplettera dagens vårdgaranti. Den omfattar de vanligaste orsakerna till sjukskrivning: ångest, stress och depression samt smärta i nacke och rygg. Garantin innebär att personer med dessa diagnoser snabbt ska erbjudas behandling för att kunna återgå i arbete.

Regeringen lanserade garantin i budgeten hösten 2007. Avtal med landstingen skrevs under i somras. Men än finns inte garantin i verkligheten, eftersom de flesta landsting ännu saknar resurser att uppfylla den. Den ska därför införas successivt. Pengar har avsatts fram till och med 2010.

Inlagt av Gunvor G Erics… (ej verifierad) tors, 10/23/2008 - 10:12
Det regeringen kallar rehabiliteringsgaranti är en lag om skarpa tidsgränser i sjukförsäkringen. Det ger inte den enskilda individen några rättigheter, tex att få ett avstämningsamtal med Försäkringskassa och arbetsgivare.
Att snabbt få hjälp att komma åter till arbetsförmåga är vikitgt men då behöver också individen få verktyg/rättigheter och arbetsgivarna tydligare uppdrag hur de ska agera. Som ledamot i socialförsäkringsutskottet i riksdagen har jag försökt att föra fram detta men inte fått gehör.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA