Annons:

Riksrevision och myndigheter oense om risk för korruption

FÖRDJUPNING: KORRUPTION2006-12-19

Skyddet mot korruption har stora brister hos statliga myndigheter och bolag, konstaterar Riksrevisionen i en rapport. Men företrädare på några myndigheter håller inte riktigt med om den bilden.

Risken för korruption är liten och den interna kontrollen är tillräcklig, ansåg de granskade myndigheterna och bolagen i Riksrevisionens rapport som kom i våras.

Riksrevisionen tycker tvärtom. Skyddet mot korruption är svagt och reglerna i lagstiftningen för allmänt hållna. Regeringen bör förtydliga ledningarnas ansvar för att skydda verksamheten och ålägga dem att göra riskanalyser.

Per Kyhle är inköpschef på Banverket, en av de tre myndigheter som granskades. Han tillbakavisar uppfattningen att verksledningen inte är tillräckligt medveten om korruptionsrisken:

–Vi har god insikt och är väl medvetna. Hela rapporten andas övertro på formalisering och kontroller. Banverket har haft ett fall av mutor för flera år sedan och då agerade ledningen kraftfullt.

Vad gör ni för att motverka korruption?

–Gränsen för vad som är muta är inte tydlig. Därför har vi skickat ut brev till tusen leverantörer där vi tackar nej till julklappar och inbjudningar till evenemang. I personaltidningen har vi i höst ägnat ett helt uppslag åt att varna för mutor och angett vilka regler som gäller. Många blandar ihop gränsen för skattefri gåva, 400 kronor, med gränsen för mutor men för mutor finns ingen gräns nedåt.

Hur vet ni att det fungerade?

–Frågor från både anställda och leverantörer visar att de är medvetna. Det är svårt att skydda sig från om någon skulle dölja oärliga avsikter. Men vi tror inte att problemet är så stort. Vår kontroll över vår upphandlingsverksamhet är god, alla upphandlingar går genom vår upphandlingsorganisation – ingen gör upphandlingar själv.

Riksrevisionen har påpekat
risker med en decentraliserad upphandling?

–Det är riktigt att vi har en del konsulter på upphandlingssidan. Vi har tagit till oss av kritiken i det avseendet och försöker minska antalet upphandlingskonsulter. Dessutom ska vi göra riskanalys.

Migrationsverket uppmärksammades för några år sedan, då två anställda tagit emot mutor för att bevilja medborgarskap. Det slutade med brottsanmälan och dom.

Utsatt myndighet

Jonas Jonsson, verksjurist på Migrationsverket, medger att korruptionsrisken är ganska stor.

–Vi är en utsatt myndighet genom att vår verksamhet inbjuder till att folk vill skaffa sig fördelar. Därför utbildar vi all personal i förvaltningskunskap och informerar om mutrisk före julhelger och semestrar. På nätet har vi en förvaltningshandbok, där vi tar upp vad som är acceptabelt och oacceptabelt.

–Jag anser att våra anställda är väldigt medvetna om korruptionsrisken. Inom prövningsområdet accepteras inga gåvor alls. Om asylsökande ger något skickar den anställde eller närmaste chef tillbaka gåvan med tackbrev.

Vad är acceptabelt?

–Att till exempel åka till ett
dataföretag på seminarium med lunch om det är till nytta för och har anknytning till verksamheten. Avgörande är om personen kan hamna i beroendeställning.

Finns det tydliga riktlinjer för statsanställda?

–Det finns få riktlinjer, mycket ansvar ligger på den enskilde tjänstemannen. Min erfarenhet är att många hör av sig med frågor. Här finns ingen kontrollfunktion men våra beslut i tillståndsärenden är tvåmansbeslut och det i sig är en kontroll.

Hur ofta ställer anställda frågor om gåvor?

–Mest kring jul och semestrar. Gåvor från sökande förekommer förvånansvärt lite, så vitt jag vet.

Skydd ses över

Ulf Helldahl, informationschef vid Vägverkets affärsenhet Produktion, säger att man inte reagerat speciellt på rapporten men att det är bra att Riksrevisionen uppmärksammar frågorna.

–Vägverkets generaldirektör har tillsatt en projektgrupp som under hösten ser över hela verkets skydd för korruption och ska föreslå förbättrade regler och rutiner.

Produktions omsättning är cirka 6,5 miljarder kronor och stor del är upphandlade tjänster och produkter, berättar Ulf Helldahl. Inköp får därför endast göras av utbildade och behöriga inköpare och totalt 50 personer har under ett par år fått denna specialutbildning. Alla fakturor ska dubbelattesteras och fakturor över 100000 kronor prisgranskas mot avtal.

–Vi har också utbildat alla chefer om etik och moral och lagt ut både lagregler och interna regler om vad som gäller på intranätet.

Förekommer gåvor?

–Ja. Man får ta emot gåvor värda högst 180 kronor.

Har ni upptäckt försök till muta eller bestickning?

–Jag har inga exempel på det. Men vi är inblandade i en kartellrättegång som pågår just nu. Sedan kartellen avslöjats har den allmänna medvetenheten om risken för korruption varit hög.

Per Kyhle är inköpschef på Banverket.
Per Kyhle är inköpschef på Banverket.
Ulf Helldahl, informationschef på Vägverket.
Ulf Helldahl, informationschef på Vägverket.

Lästips

* »Farliga Förmåner«, utgiven av Institutet mot mutor. Finns också på nätet: www.chamber.se/imm.

* »Om mutor och jäv«, utgiven av finansdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA