Fler åtalas för mutbrott

FÖRDJUPNING: KORRUPTION2006-12-19

l Sverige brukar räknas till de länder som har minst korruption. Men det innebär inte att korruption inte existerar. Och det är inte alltid solklart vad som är muta eller bestickning. Solklart är däremot att en anställd inom staten måste vara oförvitlig.

Det behöver inte handla om reda pengar. En muta till en statstjänsteman rör sig oftare om inbjudningar till evenemang som ishockey, teaterföreställningar, golfresor eller älgjakt. Exempel på det sistnämnda är landshövdingen i Jämtlands län som under hösten dömdes för mutbrott och den som inbjöd till jakten för bestickning.

–Därför ska man alltid fråga sig: Varför erbjuds jag detta? Finns det skäl att tro att någon vill ha förmånlig behandling? Det säger åklagare Nils-Eric Schultz.

Han arbetar inom Riksenheten mot korruption. Innan den bildades 2003 fanns inte så många domar om korruption. En av orsakerna till att enheten kom till är internationellt tryck.

Grå skymning kring begreppet

Riksenheten mot korruption håller till högt upp i ett hus vid Kungsbron i centrala Stockholm. Därifrån kan Nils-Eric Schultz och hans kolleger blicka ut över Klara sjö och tågspår som leder in i Centralstationen.

Här är ljust till skillnad från den grå skymning som omvärver begreppet korruption.

Risk för korruption kan uppstå då ett företag vill göra en affär med en offentlig myndighet eller institution. När affären blivit av erbjuds något till den som har haft inflytande över beslutet.

Företeelsen har förekommit genom åren utan att någon reagerat, helt enkelt därför att man inte tänkt på att det kan vara muta eller bestickning, förklarar Nils-Eric Schultz.

–Det här är en gråzon. Vår enhets uppgift är att väcka åtal, få fram domar och så småningom en praxis.

Billigt vin kan vara muta

Man kan inte sätta en gräns för när en gåvas värde gör den till muta eller bestickning. Även en värdemässigt liten gåva kan vara muta. Nils-Eric Schultz ger ett exempel:

En person söker ett tillstånd hos länsstyrelsen och vet att beslutsfattaren gillar en viss vinsort. Han köper den vinsorten och erbjuder den till länsstyrelsens tjänsteman. Detta skulle kunna vara ett mutbrott även om vinet inte kostar särskilt mycket.

Hur vanlig korruption är i Sverige vill Nils-Eric Schultz inte ens gissa. Men mörkertalet är stort. Mut- och bestickningsärendena har dock ökat på senare år, mycket beroende på att riksenheten bildats och arbetar för att upptäcka dem.

–Prognosen pekar mot att det blir fler ärenden framöver, eftersom vi i dag ser med andra ögon på det som förekommer.

Åtal kommer till exempel snart att väckas mot anställda på en statlig myndighets IT-enhet. Här har ett dataföretag varje år bjudit IT-personalen på båtresa med mat och dryck. Andra fall gäller vänskap mellan en offentliganställd och chefen på ett privatföretag, vilket kan leda till att lagen om offentlig upphandling sätts ur spel.

–För att vi ska få väcka åtal för mutbrott som gäller privatanställda måste arbetsgivaren ha anmält den som tagit emot mutan. Eller också ska erbjudandet anses »påkallat av särskilda skäl«. Ett sådant skäl är om den fria konkurrensen snedvrids.

–Om ett erbjudande kommer före eller efter ett beslut saknar betydelse, betonar Nils-Eric Schultz.

Ett exempel är advokaten som fick förordnande av tingsrättens tjänsteman att företräda en person i rätten. Advokaten blev glad och sedan han fått arvodet skickade han två teaterbiljetter till tjänstemannen. Denne frågade sin chef till råds och det slutade med att tingsrätten polisanmälde advokaten för bestickning. Advokaten dömdes.

Medresande skapar misstanke

Rättsfall blev det också i samband med att Luftfartsverket skulle bygga ny landningsbana, terminal och snabbtågsförbindelse till Arlanda. ABB var stor leverantör, öppnade lokalkontor på flygplatsen och bjöd anställda vid Luftfartsverket på utlandsresor – med partnern.

–Är hustrun med blir vi ännu mer skeptiska, säger Nils-Eric Schultz.

Resorna gick till Bad Gastein i Österrike och Reykjavik, jakt- och fiskeresor till Norrland förekom också. Räkningarna avslöjade att man druckit dyrbara viner.

Åtal väcktes i oktober 2004. ABBs försvar hävdade att »så går det till i näringslivet« och att byggprojektet och framtida projekt diskuterades under resorna. Det hjälpte inte. Enligt tingsrätten ingick ett stort inslag av nöje i resorna och hustrurna hade ingenting med verksamheten att göra.

Medvetenheten har ökat

Även om domar ger vägledning anser Nils-Eric Schultz att det behövs riktlinjer. Många myndigheter och institutioner har därför tagit fram policydokument om vad de anställda kan ta emot.

–Jag tror att medvetenheten om mutrisk har ökat inom statsförvaltningen. I dag anger man ofta nolltolerans eller accepterar att de anställda bara bjuds på kaffe eller bricklunch.

Den ideella organisationen Transparency International har rangordnat Sverige som tvåa bland länder med minst korruption.

–Det ger Sverige gott rykte, säger Nils-Eric Schultz. Risken är att vi kommer att tappa några placeringar framöver när Riksenheten mot korruption börjat arbeta med fler korruptionsfall.

Åklagaren Nils-Erik Schultz varnar för korruptionens gråzoner. <BR>Foto: EMMA SVENSSON
Åklagaren Nils-Erik Schultz varnar för korruptionens gråzoner. <BR>Foto: EMMA SVENSSON

Riksenheten mot korruption

* Inrättad den 1 juli 2003, lyder formellt under Åklagarmyndigheten.

* Uppgift: handlägga alla brottsmisstankar om muta och bestickning i landet och även brottsmisstankar som hänger samman med dessa brott, hålla utbildningar för myndigheter i ämnet.

* Anställda: fem specialiståklagare och två ekorevisorer.
* Chef: Christer van der Kwast.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA