Annons:

"Rekryteringsmålet känns realistiskt"

FÖRDJUPNING: LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET2004-05-14

Tekniska universitetet i Luleå är Skandinaviens nordligaste. Här arbetar cirka 1500 anställda och skolan har filialer i Kiruna, Boden, Piteå och Skellefteå. Lars Frisk är sektionsordförande för ST.

Av:  Christian Örjestål

ST inom Universitet och högskolor ska rekrytera 932 nya medlemmar i år, enligt STs rekryteringsmål. Nedbrutet på lärosäten innebär det att Lars Frisk och hans medlemmar vid Luleå tekniska universitet ska rekrytera 26 nya medlemmar.

– Om man bryter ned rekryteringsmålen inom respektive avdelning och sektion så känns siffran plötsligt mer realistisk. Vi har 19 arbetsplatsombud inom vår sektion och i styrelsen är vi ytterligare åtta personer. Värvar vi en medlem var under det här året så är vi hemma.

ST inom Universitet och högskolor är en av de avdelningar som deltagit i Olivia–projektet.

Som en del av det har sektionen i Luleå nu arbetat fram ett utkast till rekryteringsplan där rekryteringsarbetet presenteras systematiskt.

– Det handlar om att ta kontakt i ett tidigt skede, att vi är flera som arbetar med rekrytering och finns på flera ställen. Vi ska bevaka vilka som kallas till anställningsintervjuer och kontakta dem och erbjuda lönestatistik och liknande.

Den första kontakten ska därefter följas upp. När någon blivit anställd tar ST åter kontakt och gratulerar till det nya jobbet och hälsar välkommen.

– Vi ska vara först på plats och vi ska kunna visa upp en bra verksamhet som är till nytta för medlemmen och som synliggör ST.

Lars anser att de nödvändiga verktygen för rekrytering redan finns. Men förbundet borde satsa mer på att hjälpa sektionerna att synas lokalt.

– Vi gör mycket bra saker men de syns inte alltid. Vi jobbar medlemsnära och det skulle vara bra om allt det vi gör lokalt kunde nå en större publik.

Lars tror att det eventuellt skulle behövas ytterligare personella insatser från kansliet.

– När vi behöver hjälp så får vi det. Det finns en ombudsman som arbetar med våra frågor inom universitet och högskolor och hon är oerhört duktig. Men hon är trots allt bara en.

I slutändan är Lars övertygad om att det är lokalt som rekryteringsarbetet måste ske. Med arbetsplatsombuden i fokus.

– Vi har 19 arbetsplatsombud här och vi känner oss väl rustade. Vi finns representerade vid alla enheter och förvaltningar och vi har duktiga arbetsplatsombud. Det kan vara svårt att hitta medlemmar som vill vara förtroendevalda men vi har sett en förbättring på sista tiden.

ST vid Luleå tekniska universitet har många administratörer och tekniker som medlemmar. Lärarna lyser med sin frånvaro.

– För att bli riktigt vertikala behöver vi nya medlemsgrupper och visst, det kan kanske kännas konstigt att fråga en lektor om medlemskap när man själv är administratör, eller som jag tekniker, men vi behöver alla nya medlemmar vi kan få. Vi måste helt enkelt våga fråga.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA