Annons:

39 000 nya på fem år

FÖRDJUPNING2004-05-14

– Här behövs aktivt arbete, konkreta rutiner och folk som är rekryteringsansvariga! säger Jeanette De Stefano. Som strategiskt rekryteringsansvarig på STs kansli ska hon samordna jobbet att värva 39000 medlemmar på fem år.

Trots uppgiftens storlek är Jeanette De Stefanos entusiasm inte att ta miste på.

Sedan årsskiftet finns hon på rekryteringslaget inom STs nybildade verksamhetsenhet.

– Personer nyanställs ju inom staten och jag tror på STs budskap och att det ska nå fram till dem! förklarar hon.

Målet som ställts upp är att ST ska värva 7000 nya medlemmar i år och 8000 per år under perioden 2005–2008. Att det är nödvändigt har flera orsaker: STs åldersstruktur (tyngdpunkten ligger idag på 45–65 år), att andra förbund blivit mer aktiva i sin medlemsvärvning och att allt fler nya statsanställda väljer att vara oorganiserade.

Rekrytering har länge varit en prioriterad fråga för ST. Ändå är läget inom de 96 ST-avdelningarna väldigt varierande. Flera har lyckats bra med sin rekrytering, medan andra avdelningars förtroendevalda varit upptagna av neddragningar och omställningar.

Först nu har rekryteringsdiskussionerna tagit riktig fart inom förbundet. Det har Jeanette De Stefano märkt när hon besökt STs lokala organ, varit på avdelningsråd och konferenser och talat om vikten av rekrytering.

En enkät förra året bland nya ST-medlemmar visade, att många på eget initiativ kontaktat lokala facket för att få medlemskap. Där har rekryteringsarbetet inte fungerat bra och nu gäller det att få igång ett systematiskt sådant inom hela förbundet.

– Insikten måste bli bättre om hur viktigt detta arbete är och att det idag inte är självklart för de nyanställda att organisera sig fackligt, betonar Jeanette de Stefano. Därför är det viktigt att styrelserna utarbetar rutiner så att varje nyanställd får ett personligt erbjudande om medlemskap.

Just nu går hon till att börja med igenom befintligt rekryteringsmaterial som ska uppdateras.

De närmaste planerna innehåller till exempel följande:

  • STAR har bildats – en för ST, HTF och SKTF gemensam organisation som ska arbeta bland studerande.
  • En ny hemsida om rekrytering blir klar i höst med rutiner för hur man ska jobba, rekryteringsargument, strategi för hur facket ska marknadsföra sig på arbetsplatsen med mera. Hemsidan riktar sig till förtroendevalda.
  • Situationen på arbetsplatserna ska kartläggas – antal medlemmar, nyanställda och oorganiserade, om ”efelorganiserade”e finns, konkurrerande förbund och liknande.
  • Rekrytering ska vara en ständig punkt på de fackliga styrelsernas dagordning.
  • Rekryteringsarbetet ska utvärderas och erfarenheterna spridas.
  • Ny rekryteringsutbildning för förtroendevalda håller på att tas fram, ett nytt material för chefsfrågor finns redan.
  • Riktlinjer utarbetas för hur ST ska arbeta med yrkesfrågor.

Verksamhetsenheten för också en dialog med rikstäckande ST-avdelningar om rekrytering. Tanken är att på sikt besöka samtliga. I maj startar man med Arbetsmarknadsverket och Räddningsverket.

– Det gäller att hitta nya metoder och verktyg för rekrytering och att sprida dessa. Oliviaprojektet är ett sådant, förklarar Jeanette de Stefano.

Oliviaprojektet fick sitt namn därför att det startade på Oliviadagen 2003. Avsikten är att genom det pröva nya verksamhetsformer för det lokala fackliga arbetet.

De fem ST-avdelningar som ingår i projektet ska utveckla nya arbetssätt och rutiner för hela ST.

– Nu arbetar man för fullt inom berörda avdelnings- och sektionsstyrelser, säger Astrid Stark som tillhör organisationslaget inom STs verksamhetsenhet.

Projekten spänner över allt från informationsinsatser till ämnen som ledarskap och jämställdhet. Man har använt sig av telefonintervjuer, utbildningar för förtroendevalda, enkäter bland oorganiserade med mera.

Några exempel: På Regeringskansliet och Försäkringskassan har ST kartlagt de oorganiserade och deras attityder till facket. På Regeringskansliet har man också haft ett delprojekt om hur arbete och familjeliv ska kunna kombineras.

Inom Skatteverket har ST gjort enkäter med uppföljningar bland oorganiserade. Dess sektion i Stockholm har till exempel fångat upp anställda på väg in till arbetsplatsen; facket har passat på att presentera sig och dela ut broschyrer och godis.

Arbetet inom Oliviaprojektet redovisas på STs stämma i juni och hela projektet med 15 delprojekt utvärderas sedan det avslutats någon gång efter oktober i år.

Fakta

ST består av 96 avdelningar inom statliga myndigheter, bolag och på universitets- och högskoleområdet. Totalt antal medlemmar: drygt 96400, av dem är drygt 72800 aktivt yrkesverksamma.

Organisationsgraden (= den del av de anställda som tillhör ST på en arbetsplats) varierar starkt mellan avdelningarna. Högsta organisationsgrad: ST inom Kronofogdemyndigheterna (75 procent) och Försäkringskassan (71 procent).

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA