Nya medlemmar trots neddragningar
Postens rationaliseringar och sparkrav har lett till att det blivit svårare för ST att rekrytera nya medlemmar. Mer hjälp och stöd till arbetsplatsombuden uppfattas som nödvändigt.
Våren har inte riktigt nått Norrbotten. Flygbussens sikt är begränsad av ett överraskande snöfall och Luleå ser ovanligt grått ut. Men det spricker upp, och när Postens kontor på Storgatan öppnar på morgonen så värmer en nyfiken vårsol dess besökare.
Berith Lindbäck är solbränd och nyss hemkommen efter en utlandssemester. Med laddade batterier i bagaget har hon ett gediget arbete framför sig för att hjälpa ST att nå sitt rekryteringsmål för 2004.
– Jag har arbetat vid Posten sedan 1972, från början var jag medlem i SEKO. ST var ett chefsfack på den tiden och det var inte förrän 1990 som jag, efter en arbetsledarutbildning, blev medlem i ST.
– Sedan dess har jag varit arbetsplatsombud, studieorganisatör och nu är jag ordförande för ST inom Posten här i Norr- och Västerbotten.
ST inom Posten har i Norr- och Västerbotten cirka 240 medlemmar spridda över ett stort geografiskt område som, lite förenklat, sträcker sig från Nordmaling till Kiruna. De geografiska förutsättningarna, med långa och många resor, försvårar det lokala fackliga arbetet.
– Vi har tolv arbetsplatsombud, men vi saknar ett i Umeå, så dit får jag åka ned själv då och då. För att rekryteringen ska fungera är arbetsplatsombuden oerhört viktiga. Och det är nödvändigt att förbundet fortsätter att satsa på den gruppen. Arbetsplatsombuden har en verklighetsförankring på arbetsplatserna som är ovärderlig.
Tyvärr kan det vara svårt att rekrytera nya arbetsplatsombud.
– Våra medlemmar har blivit lite äldre och jag tror att de värderar sin fritid mer nu, det är lite svårt att få folk att engagera sig. Dessutom ska man inte blunda för att det fackliga arbetet kan upplevas lite obekvämt. Men även om jag har fått ta en del duster med arbetsgivaren genom åren så har mitt medlemskap i ST betytt mycket för mig. Jag har utvecklats, säger Berith.
Posten har på senare år rationaliserat verksamheten kraftigt. Trots det har medlemsutvecklingen för ST inte varit negativ.
– Vi har faktiskt fått en hel del nya medlemmar sedan de stora neddragningarna började för några år sedan men när det inte nyanställs några medarbetare är det svårt att rekrytera. Många är redan organiserade i ett annat fack och då är det tufft att få dem att byta. Men vi försöker föra en bra och föredömlig facklig verksamhet så att de anställda väljer att bli medlemmar av den anledningen.