Ingen föräldravänlig arbetsplats

DEBATT: FÖRÄLDRALEDIG2009-05-12

I förra numret skrev ST Press om livet efter föräldaledigheten och om föräldravänliga arbetsplatser. Signaturen ”Jag vill tacka livet” berättar om hur illa hon blev behandlad när hon var hemma för att vårda sina sjuka barn.

Jag har lite reflektioner angående artikeln »Förbered dig på återkomsten« i ST Press 6/2009.


Min förra chef på Arbetsförmedlingen skapade allt annat än en föräldravänlig arbetsplats för mig. Jag mår dåligt så fort jag av någon anledning tvingas tänka bakåt i tiden och på hur illa jag upplever mig ha blivit behandlad.

Med tre barn, varav två med svår pollenallergi och en med pågående utredningar om höga andelar vita blodkroppar i blodet, fick jag vid utvecklingssamtalet frågan om mina barn var sjukare än andras barn. Jag skapade tydligen irritation hos mina arbetskamrater när jag var hemma för vård av sjuka barn. Allt som allt handlade det om nio dagar fördelade på åtta månader och tre barn, alltså tre dagar per barn.

Likaså hade min chef funderingar om mitt missfall. Jag hade ju redan tre barn, vilket var ovanligt, de flesta har två barn. Det legitimerade tydligen hans fråga om graviditeten var ett misstag eller planerad. Efter att i 16 år försökt få barn, och äntligen lyckas, ska man inte behöva stå till svars, och inte annars heller. Vi bor väl inte i Kina.

Nu är mina barn 13, 14 och 15 år gamla och behöver inte sin mamma hemma när de är sjuka. Jag kan titta på min klocka för nit och redlighet i rikets tjänst efter 32 års statlig anställning och känna bitterhet mot min före detta chef.

Jag vill tacka livet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA