Oorganiserades löner viktig fråga på konferens

FÖRDJUPNING: AVTAL 20072006-10-18

Jämställda löner och stopp för de oorganiserades snålskjuts på facket. Det är två av de viktigaste frågorna för medlemmarna i nästa avtalsrörelse, ansåg deltagarna på en av ST:s upptaktskonferenser inför arbetet med nästa års avtal.

– Jag får många samtal från medlemmar som är fly förbannade för att de som inte är med i facket får lika stora höjningar som dem vi förhandlat fram, säger Karin Svenning, förtroendevald för ST inom polisväsendet och en av sextiotalet deltagare vid en upptaktskonferens i Stockholm inför avtalsrörelsen.

Enligt Karin Svenning borde man åtminstone vänta till den sista lönerevisionen i den treåriga avtalsperioden innan de oorganiserade får ut den individuellt garanterade summan. Den nya regeringens planer på att fördyra det fackliga medlemskapet kommer att sätta facket under ytterligare press, påpekar hon.

Karin Svenning är uppenbarligen inte ensam om att vilja ge de fackligt organiserade bättre utdelning av avtalet. När deltagarna sätter upp lappar med de avtalskrav de vill att ST ska föra fram, får de markera de tre viktigaste genom att rita hjärtan på lappen. På den med flest hjärtan står det:

”Oorganiserade ska ej kunna glida på en ”räkmacka” då facket får ett bra avtal. Det ska löna sig att vara med i facket!”

Andra områden som enligt lapptestet är angelägna är trygghet i arbetet, lika lön för kvinnor och män samt lön efter kompetens och prestation. När det gäller tryggheten talar flera deltagare om de många tillfälligt anställda, som får sina jobb förlängda med en månad i taget.

ST genomför under hösten runt 25 möten på olika håll i landet för att uppmuntra till en bred diskussion på de statliga arbetsplatserna om avtalsrörelsen. Det är en unikt ambitiös satsning. STs förhandlingschef Johan Tengblad medger att så här borde det alltid vara, men tidigare har medlemmarna inte tillfrågats lika aktivt. Och det har blivit allt viktigare att göra det.

– De senaste tio till femton åren har vi fått individuella löner, lokal lönebildning och lönesamtal mellan chef och medarbetare. Det är stora förändringar som vi måste stämma av med medlemmarna, säger Johan Tengblad.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA