"Många vet inte så mycket om facket"

FÖRDJUPNING: REKRYTERING2010-05-25

Leandra Caldarulo

Ålder: 28 år
Yrke: konsult för luftmiljöfrågor på SMHI i Norrköping

Varför gick du med i facket?

– När jag började jobba här stack både STs och Sacos representanter in huvudet, lämnade lite papper och berättade att de fanns. Sedan gick det väl någon månad innan de kom tillbaka och frågade om jag hade hunnit bestämma mig, eller om jag hade några frågor. De var bra, men jag minns att jag inte riktigt visste vad jag skulle fråga om. Sedan velade jag nog i några månader till innan jag valde ST.

Varför valde du ST i stället för Saco?

– Jag tror helt enkelt att ST syntes lite mer, på affischer och på intranätet. Så jag tänkte nog att det måste ju betyda något.

Vad har du gjort i facket?

– Jag är arbetsplatsombud sedan ett drygt år tillbaka. Vi ordnar fika med facklig information. Sedan har det varit seminarier och utbildningar. Mest handlar det om att ha tentaklerna ute så att man kan känna av vad som är viktigt för medlemmarna. Vi har haft det ganska lugnt här, det har inte varit några stora konflikter eller så. Jag blev jätteglad och stolt över att valberedningen föreslog mig. Och uppdraget lät inte så krångligt, de sa att jag skulle göra så mycket som jag orkade och klarade. Och att jag skulle få stöd uppifrån om något var för svårt.

Vad är roligast i uppdraget?

– Jag tycker om att känna mig delaktig. Man får insyn och kan vara med och påverka. Och så har jag fått lära mig mycket, om kollektivavtal och hur reglerna fungerar.

Och svårast?

– I början kändes det svårt med alla regler. Kollektivavtal låter ju jättebra, men vad är det egentligen? Men jag tycker att steg ett och två-utbildningarna är jättebra. Ibland önskar jag att alla nya medlemmar kunde få gå dem, kanske i någon kortversion.

Är det svårt att rekrytera andra unga?

– Hittills har jag lyckats rekrytera en av en på min avdelning så det är ju ett bra utfall! Sedan hade vi några sommarjobbare, men de var redan med i Tria. Den person som jag värvade tvekade lite, men de argument som fick henne att välja ST var att alla är välkomna i ST, att förbundet är öppet för alla. Och att det är fler akademiker i TCO än i Saco. Men jag tror inte att man värvar unga på något annat sätt än äldre. Det största problemet är väl att många inte vet så mycket om facket. När jag pluggade tror jag inte att vi pratade om facket eller kollektivavtal en enda gång. 

Leandra Caldarulo.
Leandra Caldarulo.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA