"Vi ska visa vad vi har åstadkommit"

FÖRDJUPNING: REKRYTERING2010-05-25

Tomas Ahlström

Ålder: 24 år
Yrke: folkbokförare, Skatteverket i Umeå

Varför gick du med i facket?

– Jag gick med direkt, nästan från dag ett på jobbet. Tror att jag hade det med mig hemifrån. Har man ett jobb är man med i facket. Det är en trygghet om det skulle hända något.

Vad har du gjort i facket?

– Jag har varit förtroendevald i tre år, som ledamot i den regionala styrelsen och nu i arbetsmiljökommittén. Det är roligt med rekrytering och arbetsmiljöfrågor. Många har mycket kunskap om facket, och det är uppmuntrande.

Vad tror du är viktigt för att locka flera unga till ST?

– Jag tror faktiskt att det handlar om att prata om traditionellt fackliga frågor. Att visa vad vi har åstadkommit, och att vi kommer att tappa det om vi slutar engagera oss. Vi har fått flextidsavtal och längre semester. Ingenting sådant är självklart om vi blir svagare. Kanske borde vi bli bättre på att berätta om våra framgångar. Nu lyckas vi med mycket, men ingen vet att det är vi som har gjort det. Ibland låter det som om vi bara ska värva unga genom individuella erbjudanden. Men jag tror att det viktigaste är helhetsförståelsen av fackets roll på arbetsmarknaden.

Vad har du för drivkraft?

– Det här är roligt! Jag har lärt mig väldigt mycket, om förhandlingar, hur samverkan fungerar och vilka regler som gäller. Först kunde jag nästan ingenting, men man lär sig nytt hela tiden och det sporrar en.

Vad är svårast?

– Relationen till arbetsgivaren. Men jag dömer i hockey och det har varit en bra merit. Där lär man sig mycket om konfliktlösning.

Vad tror du kommer att hända med facket i framtiden?

– Jag tror tyvärr att vi kommer att få en orolig tid med fler konflikter. Det blir fler krig om våra förmåner och då kommer fler att förstå vad fackligt arbete handlar om. Men jag hoppas att jag har fel.    

Tomas Ahlström.
Tomas Ahlström.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA