Kan locka chefsämnen till staten
Staten behöver anställa många nya chefer de närmaste åren. STs ordförande Annette Carnhede tror att möjlighet att dela ledarskapet är en väg att göra chefsjobb mer attraktiva.
Inom de närmaste tio åren beräknas 3 000 statsanställda chefer gå i pension. Staten kommer därför att behöva locka nuvarande anställda till en chefskarriär, men också att söka nya unga chefer utanför staten.
Enligt en ST-undersökning är intressanta arbetsuppgifter, personlig utveckling och hög lön det viktigaste när unga ska välja arbetsgivare. Men även en bra balans mellan arbete och privatliv rankas högt. Men endast en tredjedel tycker att staten erbjuder just det.
Annette Carnhede, STs förbundsordförande – är delat ledarskap något för staten?
– Ja, staten måste konkurrera på alla plan om framtidens chefer. Att erbjuda delat ledarskap kan vara ett av många sätt.
Vilka fördelar kan du se?
– Fler fattar bättre beslut än en, och samarbete på chefsnivå kan sprida sig ner i organisationen. En annan fördel är att rekryteringsbasen för fram-
tida chefer borde öka. Möjligheten till att dela ansvaret kanske gör att småbarnsföräldern eller den som inte varit chef vågar ta klivet. Vi vet också att myndigheterna får färre internsökande till sina chefstjänster. Ett erbjudande om delat ledarskap kanske skulle vända den trenden.
Nackdelar?
– Det kan finnas en risk för att det tar längre tid till beslut, men snabba beslut kan också vara dåliga. Jag tror även att otydlighet kan vara ett problem, initialt, innan arbetssättet satt sig. Och för den som gillar en auktoritär chef kan delat ledarskap vålla problem.