Många fördelar med delat chefskap

FÖRDJUPNING: CHEFSKAP2009-03-31

De som talar sig varma för delat ledarskap får ofta höra att det kan bli otydligt och att ingen kan ställas till svars. Men forskningen är i huvudsak positiv och juridiken är sällan ett hinder.

– Inget blir bra bara för att man delar, man måste också göra det bra. Du kan inte sätta ihop två chefer som är dåliga och få ut en bra.

Det är Marianne Döös svar på frågan om delat ledarskap är positivt. Hon är docent vid pedagogiska institutionen vid Stockholms universitet och har i många år forskat om delat ledarskap. Men delat är ett lurigt ord, menar hon. Det kan betyda uppdelat eller gemensamt. Därför talar hon gärna om samledarskap och menar då chefer med ett gemensamt ansvar för alla viktiga områden som ekonomi och personal, formellt och informellt. Enligt hennes forskning är det ungefär fem procent av cheferna i svenskt arbetsliv som delar ledarskapet i den bemärkelsen. 98 procent av dem som delar ledarskap är positiva till det. Bland dem som inte själva delar ledarskap är färre positiva, 58 procent.

Marianne Döös har tillsammans med kollegor intervjuat chefer som delar på ledarskapet i Stockholms stad och även deras medarbetare och överordnade chefer. De som delade ledarskapet beskrev hur de fick bättre resultat än de som var ensamma chefer. De styrkte sina påståenden med medarbetar- och kundundersökningar.

– Det verkar finnas styrkor ur chefsperspektivet. Samarbete är väldigt vanligt i Sverige och delat ledarskap är ett slags samarbete, konstaterar Marianne Döös.

Sprider samarbetsförmåga

En annan fördel är att delat ledarskap utvecklar cheferna själva. Genom att ifrågasätta varandra på ett snällt sätt växer det fram en samsyn och klokskap som kan bli en verklig styrka, menar Marianne Döös.

– Det brukar också falla sig naturligt att chefer som delar ansvar sprider samarbetsförmåga ner i organisationen. De talar ju utifrån en slags sanning när de vill att medarbetarna ska samarbeta, eftersom de själva lever det de vill att andra ska göra.

Medarbetarna som intervjuades i Stockholmsundersökningen var samstämmiga med de delande cheferna själva, det vill säga i stort sett genomgående positiva. Framför allt framhöll de att delat ledarskap ökar dynamiken och kreativiteten. Medarbetarna tyckte också att cheferna blev mer tillgängliga. De överordnade cheferna var också positiva men lite mer ljumma i sin inställning till delat ledarskap.

– Bland de delande cheferna fanns det en uppfattning om att man skrämmer sin överordnade chef. Som delande chefer är man ihopsnackade och har roligt. Då kan det kännas ensamt som överordnad chef, säger Marianne Döös.

Inga juridiska hinder

Ett vanligt argument mot delat ledarskap är att juridiken skulle sätta stopp. Men Sören Öman, jurist och vice ordförande vid Arbetsdomstolen, har utrett frågan. Marianne Döös konstaterar att hans grundresultat är att det finns stort utrymme för samledarskap, bortsett från på allra högsta nivån, som generaldirektör eller vd.

Marianne Döös menar att det i stället ofta handlar om att se över och anpassa interna regler och delegationsordningar till delat ledarskap.

– Men det går inte att tvinga på någon delat ledarskap, det bör vara ett erbjudande, säger hon.

Hon menar också att det måste finnas en viss samarbetsmognad och kultur i organisationen. En arbetsplats där lyskraften ligger i den ensamma karriären kanske inte är den bäst lämpade.

– Sedan måste man vara beredd på att bli testad i början. Det finns ytterligare en möjlighet till det med två chefer i stället för en, eftersom man kan spela ut dem mot varandra.

Marianne Döös och hennes kollegor har i sin forskning även identifierat några faktorer som verkar vara grunden för att lyckas med delat ledarskap. De lyfter till exempel fram hur viktigt det är att cheferna har förtroende för varandra och är prestigelösa.

– Men det viktigaste av allt är att man har gemensamma grundvärderingar. Att man vill samma sak med verksamheten och att man har en gemensam syn på hur man ska bemöta personalen.              

Marianne Döös har forskat om delat ledarskap. "Chefer som samarbetar sprider samarbetsförmåga nedåt i organisationen", säger hon.
Bild: Sören Fröberg
Marianne Döös har forskat om delat ledarskap. "Chefer som samarbetar sprider samarbetsförmåga nedåt i organisationen", säger hon.

Studier om delat ledarskap

  • I kartläggningen »Delat ledarskap i svenskt arbetsliv – kartläggning av förekomst och chefers inställning« intervjuades ett representativt urval av 400 chefer på svenska arbetsplatser om delat ledarskap (Döös, Hanson mfl, Arbetsliv i omvandling 2005:15). 
  • I »Perspektiv på delat ledarskap« intervjuades sju delande chefspar i Stockholms stad samt deras överordnade chefer och drygt tjugo medarbetare (Wilhelmson, Döös mfl, Arbetslivsrapport 2006:50).

Båda är utgivna av Arbetslivsinstitutet. 

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA