Från sextimmarsdag till tvättstugelistor

REPORTAGE: ARBETSTID2003-09-24

Debatten om arbetstiderna har ändrat karaktär. Nu handlar den inte bara om kortare dagar eller veckor. I stället lyfts flexibilitet och egeninflytande fram. Statstjänstemannen har besökt några arbetsplatser där man ser olika på ”tiden på jobbet”.

På SMHI har ungefär 80 procent av de anställda idag möjlighet att arbeta när de själva tycker det är lämpligast. I avtalet, som följts i två år, kallas det förtroendearbetstid.

Här gäller varken stämpelklocka eller flextid. Anser man själv att man arbetat mycket under en period, kan man, i samråd med sin chef, ta ledigt i upp till två dagar.

Trots denna möjlighet finns kravet på övertidsersättning kvar, till exempel om en anställd tvingas resa mycket. Men i avtalet kallas ersättningen, som utgår i pengar eller ledig tid, för något annat, berättar Lars Hedin, ordförande i ST-SMHI.

–Jag tror möjligheten att styra över sin tid uppfattas som mycket värdefullare än en timmes arbetstidsförkortning – något de fackliga organisationerna bråkat om i flera år.

När förtroendearbetstiden infördes oroade sig både facket och arbetsgivaren för att folk skulle börja arbeta alldeles för mycket, bl a för att inte uppfattas som skolkare av sin omgivning. Så har det inte blivit, vilket Lars Hedin ser som ett tecken på ett öppet och förtroendefullt klimat på arbetsplatsen.

För återstående grupp anställda, cirka 20 procent, som idag arbetar skift efter fast lista, undersöker en arbetsgrupp nu möjligheterna att införa en modell, där varje arbetad timme poängsätts. Poängsättningen reglerar ersättning för arbetad tid.

Utifrån egna önskemål kan de anställda sedan anteckna hur mycket de vill arbeta under olika perioder.

Förtroendearbetstid finns också inom Arbetsmarknadsverket och skogsvårdsorganisationen.

–Nackdelen är att arbete på kvällar och helger inte automatiskt ger kompensation, vilket reglerad arbetstid gör, konstaterar Anders Frisk, ST-Skog. Jag tror dock att om för- och nackdelar vägs ihop är friheten att själv disponera sin tid en positiv helhet.

Arbetsmarknadsverket har förtroendearbetstid huvudsakligen bland chefer. De har ersättningen för denna inkluderad i lönen, eftersom övertidsersättning inte förekommer. Enda begränsningen är att man arbetar avtalsenliga 39 timmar och 45 minuter per vecka.

–Hittills tror jag att det har fungerat bra i chefsuppdraget. Det kräver att arbetsgivaren stödjer den anställde så att denne inte arbetar för mycket, säger Meeri Wasberg, ST-AMS Stockholmssektion.

Hon berättar att Länsarbetsnämnden i Stockholm sagt nej till allmän förtroendearbetstid för alla anställda och hänvisat till att flextid finns.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA