Förtroendearbetstid kräver rimlig arbetsbelastning

FÖRDJUPNING2003-09-24

STs ordförande Annette Carnhede varnar: Se upp med förtroendearbetstid som lägger för stort ansvar på den enskilde att avgränsa arbetet.

Var står ST idag i arbetstidsfrågan?

–Fortfarande gäller vårt kongressbeslut: att verka för en arbetstidsförkortning. Och ST har inte ändrat åsikt. Men i och med att medlemmarna inte vill att vi ska göra upp centralt om arbetstiden – avstå lönemedel – så har vi inget formellt uppdrag att driva den. Frågan avgörs lokalt inom förbundet.

Hur ställer sig ST till flexibilitet när det gäller arbetstid?

–Fexibilitet är jättebra, det har vi alltid drivit. Men frågan är på vems villkor – arbetsgivarens eller den enskildes?

–En växande grupp medlemmar har till exempel förtroendearbetstid. Den ger ”totalt inflytande” över arbetstiden, man avgör själv när man ska jobba. Men är det en ständigt ökande arbetsvolym blir det faktiska inflytandet litet för den enskilde. Man kan inte ta ut inarbetad tid.

–Ur det perspektivet är schemalagd arbetstid bättre för då blir överkraven på den enskilde tydligare.

Annette Carnhede påminner om STs andra stora arbetsmiljöundersökning 2001. Den visade att de som hade höga krav i jobbet och stort inflytande, så kallad ”epositiv stress”e, också hade de sämsta värdena när det gällde fysiskt illamående.

Den här diskussionen är enligt henne svår att föra bland medlemmarna, som till en början uppfattar förtroendearbetstid positivt. Ofta upptäcker de för sent att de krav som byggts in leder till att man jobbar för mycket.

Förtroendearbetstid fungerar bara där man har rimlig arbetsbelastning och där chefen stöttar den enskilde att avgränsa arbetet, framhåller hon.

–Jag har beskrivit den här bilden för arbetsmarknadsminister Hans Karlsson och han höll med om att den enskilde glömts bort. Mest akut idag är inte att driva sex timmars arbetsdag utan att se till att ST-medlemmarna jobbar högst 40 timmar i veckan. Och att de får en arbetsorganisation som ger den enskilde stöd.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA