Forskare: Estestisk miljö gör personalen mer positiv
Vackert utformade arbetsplatser med gedigna material har ett stort värde för de anställda, visar studier som Christina Bodin Danielsson gjort i kontorsmiljöer. Men i Sverige sätts estetiken ofta i motsats till funktion, menar hon.
– Estetiskt tilltalande arbetsmiljöer är ett sätt för arbetsgivaren att tala om för de anställda hur viktiga de är, säger Christina Bodin Danielsson, arkitekt vid Brunnberg & Forshed Arkitektkontor och forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.
Att personalen tar fasta på det budskapet syntes i de intervjuer som hon gjorde med kontorsanställda i olika forskningsprojekt.
– De som arbetade på kontor som var utformade med omsorg hade en allmänt mer positiv bild av sin arbetsplats och talade väl om arbetsgivaren och organisationen. Man kände att ”ledningen bryr sig, vi har inte fått det absolut billigaste”.
De kvaliteter som intervjupersonerna lyfte fram var bland annat naturmaterial, färgsättning, konst och växtlighet.
– Många av de intervjuade tyckte att det var positivt med mycket färg, att kontoren ofta är för vita och minimalistiska. Och på arbetsplatser med mycket konst var det tydligt en sak man talade om och var stolt över. Inredningsdetaljer som uppfattades som exklusiva uppskattades också mycket, såsom läderklädda ledstänger i trapporna.
I fråga om valet av golvmaterial sågs plastmattor inte alls som något positivt, även om det är funktionellt. Men vad gäller textila mattor, heltäckningsmattor, har åsikterna förändrats över tid, noterar Christina Bodin Danielsson.
– Förr var det mycket negativa känslor kring textila mattor, och man pratade om allergirisker. Men nu har man insett att det handlar om städningen. Och i öppna kontorsmiljöer är det nästan nödvändigt med heltäckningsmatta för att få en bra ljudmiljö.
Något som människor reagerar på är om det är påtagligt tjusigare i representationsmiljöer eller hos högsta ledningen än hos de vanliga kontorsanställda.
– Det upplevdes som en klyfta och ett utanpåverk, säger Christina Bodin Danielsson.
Det var just de estetiska aspekterna på arbetsmiljön som många intervjupersoner valde att ta upp spontant, snarare än det funktionella. Men när frågor om funktion kom upp gällde det oftast saker som inte fungerade.
– Det kunde vara att det var stökigt, att flyttlådor aldrig packades upp. ”Folk är alltid på väg här, det är ingen som bryr sig om arbetsmiljön.” Eller att stillastående hissar inte reparerades.
Christina Bodin Danielsson anser att arbetsplatsers estetiska värden har en större betydelse än många tror för hur vi uppfattar vår arbetsmiljö och arbetsgivarens ambitioner. Ändå finns mycket lite svensk forskning vid sidan av hennes egna studier.
– I Sverige har fokus varit på funktion, som ibland har satts i motsats till estetik. Frågor om estetik är också både laddade och svåra att mäta. Men det omätbara kan vara väldigt viktigt.