Bowling och teater lyfter stämningen

FÖRDJUPNING: PERSONALFEST2009-12-15

Sport, kultur eller fest? Kamratföreningen på Statens institutionsstyrelse har valt att inte välja – utan att ordna något för alla.

Duns! låter det, och sedan ett tungt rullande ljud. Duns! Duns! Duns!

Ikväll är fyra banor på Svea bowlinghall i Stockholm reserverade för Statens institutionsstyrelse, SiS. De färgglada kloten fäller käglor, poängen rasslar in på skärmar under taket och arbetskamraterna överröstar varandra.

– Härligt! Bara en från strike!

– Hallå, ska vi byta klot eller?

– Nu börjar jag komma igång. Nu är jag uppvärmd!

Skratt och applåder. Det är kamratföreningen i SiS östra region som arrangerar – med budget från myndigheten. All personal bjuds in, vinsten är en pokal som vandrar runt mellan husets olika enheter. Men bowlingen är bara ett av föreningens många arrangemang.

– Vi har ingen brist på idéer direkt, säger Lasse Bjuvenmark, som är föreningens vice ordförande.

Lång lista med aktiviteter

Han och kollegorna hjälps åt att minnas. Listan av arrangemang tycks aldrig ta slut. Förutom den återkommande bowlingen har föreningen ordnat museibesök, soppteater, Stieg Larsson-vandring, aktietävling, pokerkväll och dartturnering. Det har varit vårfester, boule, smyckestillverkning, gocart, ostprovning och japansk paketinslagning.

– Och så lagade vi sushi! minns någon.

– Och testade golfsimulatorn – och spelade curling!

Tanken är att alla ska lockas av någon
aktivitet. Internt skojar man om att vissa av husets enheter bara vill gå på kulturevenemang, medan andra enheter dyker upp så snart det blir tävling och sport.

– Men ikväll träffas vi över enhetsgränserna.

De röd-svarta bowlingskorna glider mjukt över golvet innan kloten släpps iväg. Någon skojar om att de ser ut som dansskor. Lasse Bjuvenmark nappar direkt.

– Men dans! Varför har vi aldrig haft det? Danskväll måste vi ordna!

Viktigt för stämningen

Alla som har valt att följa med på bowlingen är överens: sociala aktiviteter är viktiga också för stämningen på arbetsplatsen. Man får gemensamma minnen, gruppen blir mer sammansvetsad.

Anette Carlsson arbetar till vardags som enhetschef med verksamhetsplanering. Ikväll spelar hon i samma lag som några av sina medarbetare.

– Det är väldigt roligt att umgås så här avslappnat. Jag hoppas att de också tycker det! ler hon.

Hon tycker att arbetsplatser ska undvika
arrangemang som innehåller väldigt starka tävlingsmoment (»sånt som lockar fram aggressivitet«) och stora mängder alkohol. Men att ordna aktiviteter utanför arbetet tycker hon är viktigt.

– En arbetsplats som jag jobbade på tidigare ordnade fjällresor. Plötsligt går man omkring i långkalsonger, lagar mat tillsammans och äter frukost i pyjamas. Då händer det något, man kommer varandra väldigt mycket närmare. Och den känslan stannar kvar när man är tillbaka i korridorerna också.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA