"Även proffs visar sig vara låsta"
– Ofta är arbetskollegor inte medvetna om att någon känner sig diskriminerad eller utanför. Om sådant kommer upp på mångfaldskurser får man ta det försiktigt, man balanserar lite på eggen. Det väcker mycket känslor.
Ann-Louise Ryrvik har lett ett stort antal kurser i Mångfald och dialog, MOD, i studieförbundet Sensus regi. Syftet är att öka deltagarnas självkännedom och förståelse för hur man reagerar på det okända.
– De flesta blir förvånade när de ser sina fördomar. De tror inte att de har några. Även personer som man kan tro är »proffs på mångfald« visar sig vara väl så låsta i sina mönster, berättar Ann-Louise Ryrvik.
Mångfald kan handla om alla slags olikheter, men samtalen kommer ofta in på frågan om etniskt ursprung.
–Folk kan berätta att de blivit oroliga för vad som ska hända när människor från ett annat land flyttar in i villaområdet. Blir det en massa spring och stoj? Eller om en hantverkare ska installera något och inte talar så bra svenska, då tror man kanske att de inte klarar jobbet heller.
Den två dagar långa kursen utmynnar i att deltagarna formulerar såväl önskningar för framtiden på gruppbasis, till exempel på jobbet, som en individuell strategi.
–Det är nog den största styrkan med utbildningen, att man ser konkret vad jag som individ kan göra. Annars är det lätt att tänka att det får politikerna ta hand om.
Fotnot. Studieförbundet Sensus samarbetar med ST och andra fackförbund inom TCO.