Staten behöver moderna arbetsplatser

DEBATT: DEBATT2003-07-29

I STs arbetsmiljörapport från hösten 2001 var det minskade inflytandet över arbetet synonymt med farhågorna för kontorsfabrikerna, dvs arbetsplatser som börjar liknas vid löpande band framför en dator – där kraven är höga och inflytandet samt möjligheten att påverka det dagliga arbetet är mycket låga.

Av:  Arne Öberg

Jag efterlyser därför föregångare inom statsförvaltningen som går i bräschen för mer reellt individuellt inflytande över det dagliga arbetet.

Arbetsplatser som har individanpassade mål och utvecklingsplaner, och framför allt organisationsstrukturer där man låter de anställda vara med och aktivt planera arbetet och vara kreativa problemlösare som kännetecknar en modern och utvecklande arbetsplats?

Ofta förs mål- och lönesamtal inför en lönerevision om ens då, men när hade du en bra dialog med din chef där du var huvudobjekt, dvs där dina utvecklingsbehov, dina mål och ditt dagliga arbete var temat?

Inflytande och delaktighet innebär inte att man är med på någon planeringsdag och får komma med åsikter, utan det krävs att man bryter upp gamla normer och organisationsstrukturer där det dagliga arbetet i högre grad ger den anställde ett reellt inflytande och möjlighet att påverka utfallet.

När deltog ni sist i en diskussion på arbetsplatsen om hur det dagliga arbetet är upplagt och planerat? Har ni den optimala organisationen och planeringen för att lösa det uppdrag som åligger er?

Lite tillspetsat så skulle jag vilja hävda att den arbetsplats som inte tar tillvara på din och dina kollegers kompetens och utvecklingsförmåga faktiskt slösar på resurserna och vem bär ansvaret för ett sådant resursslöseri?

Jag hoppas i och med detta att få ta del av erfarenheter och spännande utvecklingsförslag från andra arbetsplatser
– som andra kan ta del av och som förhoppningsvis resulterar i ökat inflytande och delaktighet på fler arbetsplatser.
Allt enligt devisen att samla, bilda och påverka.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA