Utnyttja din rätt att påverka arbetsmiljön
Knyt inte näven i fickan om saker inte fungerar på din arbetsplats. Alla medarbetare har rätt att delta i diskussionerna om hur arbetsmiljön på jobbet kan bli bättre. Det är en möjlighet som fler borde ta vara på.
Ny termin på jobbet. Ny organisation, nya it-system, nya arbetsrutiner. Det är den tiden på året då många arbetsplatser förändrar och förnyar sig. Något som ofta har en stor inverkan på arbetsmiljön. Vad många inte känner till är att arbetsgivaren i dessa frågor är skyldig att lyssna på alla medarbetare, såväl fackliga företrädare som andra anställda.
En sak som jag skulle önska att vi uppmärksammade mer, och började använda oss av i större utsträckning, är vår lagstadgade rätt att tycka och påverka i de frågor som rör vår arbetsmiljö.
I arbetsmiljölagens tredje kapitel står det att »arbetsgivare och arbetstagare skall samverka för att åstadkomma en god arbetsmiljö«. Detta ger oss arbetstagare rätt att vädra åsikter i de frågor som berör oss i det dagliga arbetet, så länge det är kopplat till arbetsmiljön. Min erfarenhet är att det är många frågor som kan kokas ned till att röra vår arbetsmiljö.
Enligt mitt sätt att se det är lagen tydlig i sin breda formulering. Det är alla anställdas rättighet att vara med och påverka arbetsmiljön. Man måste inte ha en facklig förtroendeställning, eller ens ett fackligt medlemskap, för att utnyttja denna rättighet.
Ett område som jag ständigt får höra om som ett arbetsmiljöproblem är strul med it-system och it-support. Om du kommunicerar bristerna, att du exempelvis vill ha en support som fungerar för dig i din vardag, så är det något som arbetsgivaren måste lyssna på och ta tillvara på något sätt.
Jag anser att det är viktigt att den »samverkan« lagen kräver i arbetsmiljöfrågor blir en samverkan där alla medarbetare deltar och inte bara en fråga för arbetsmarknadens parter. Och för detta är vi alla ansvariga.
Tomas Fröstberg är ombudsman på ST.