Bild: Janetta Nyberg

Skynda på med jobbskadan

PÅ JOBBET: ARBETSSKADOR2010-09-28

Om du blir skadad på jobbet: Anmäl direkt och gå genast till doktorn. Då ökar dina möjligheter att få ersättning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen.

Av:  Eva Spira

Alla anställda omfattas av lagen om arbetsskadeförsäkring. Lagen ger dig rätt till ersättning vid olycksfall på arbetsplatsen och vid sjukdom som har orsakats av jobbet. På arbetsplatser med kollektivavtal finns också en kompletterande försäkring som tecknats av arbetsmarknadens parter.

Om du halkar på ett nyskurat golv och bryter benet, eller får en bokhylla över dig och skadar nacken, är det ett arbetsolycksfall. Även skador på grund av hot och våld räknas hit. Försäkringsskyddet gäller också om du brutit mot någon säkerhetsföreskrift eller burit dig allmänt klumpigt åt.

Olyckor på väg till och från jobbet

Även olycksfall på vägen till eller från jobbet räknas som arbetsolyckor. Ett undantag är trafikskador med motorfordon som täcks via trafikförsäkringen. Men om du cyklar omkull eller halkar på en isfläck på hemvägen räknas det som arbetsolycksfall.

För att något ska klassas som arbetssjukdom måste det finnas skadliga faktorer i jobbet som kan leda till sjukdomen, till exempel tunga lyft eller psykiskt påfrestande arbetsförhållanden.

Dröj inte med läkarbesöket

Enligt Marguerite Toll, som ansvarar för frågor om arbetsskador på STs kansli, kan det ibland vara svårt att få en arbetsskada godkänd.

– Gå helst till läkare inom tre dagar från olyckstillfället. Ju längre tiden går, desto lägre blir trovärdigheten, säger hon.

Den gängse uppfattningen bland läkare är enligt Marguerite Toll »den traumatiska principen« – en skada anses alltid vara värst i början, för att sedan avklinga mer och mer.

Innehållet i läkarintyget är viktigt. Ju mer utförligt och tydligt skadan beskrivs desto större möjlighet att få den godkänd.

Anmäl skadan till arbetsgivaren, som så fort som möjligt ska skicka anmälan till Försäkringskassan. Den ska innehålla en noggrann beskrivning av vad som hänt.

– Om du själv anser att det handlar om en arbetsskada ska den anmälas, oavsett vad arbetsgivaren tycker, understryker Marguerite Toll.

Även skyddsombudet ska kopplas in. Men det sker inte alltid, så ta själv kontakt med skyddsombudet på arbetsplatsen, råder Marguerite Toll.

– Om det till exempel handlar om en bokhylla som vält är det viktigt att skyddsombudet så snart som möjligt kan kolla om den varit felstaplad, eller står ostadigt.

Anmäl till försäkringsbolaget

En anmälan ska också göras till försäkringsbolaget AFA Försäkring, som administrerar arbetsskadeförsäkringarna i kollektivavtalet. Anmälan bör komma in tidigt, särskilt vid arbetsolyckor. Annars kan det vara svårt för försäkringsbolaget att bedöma om det finns något samband mellan olyckan och de besvär den orsakat.

– Det dröjer ofta lång tid, tills skadan har stabiliserats, innan några pengar betalas ut, säger Marguerite Toll.

Men ersättning för utgifter kan man få tidigare. Spara kvitton eller skicka in dem kontinuerligt, råder hon.

REGLERNA VID ARBETSSKADOR

Här är huvuddragen i arbetsskadeförsäkringen. Men det finns flera undantag, vilket är viktigt att känna till om du behöver nyttja försäkringen.

  • Det här gör Försäkringskassan

Försäkringskassan utreder bara arbetsskador om det är aktuellt med ersättning från arbetsskadeförsäkringen. Det måste också finnas en ansökan om ttning från den skadade.

Sjukpenningen är densamma som vid annan sjukdom. Om den skadade får en varaktig inkomstförlust kan Försäkringskassan betala livränta för inkomstbortfallet upp till 7,5 prisbasbelopp. 2010 motsvarar det en månadslön på 26 500 kronor.

Försäkringskassan kan också betala för tandvård och olika hjälpmedel.

  • Ersättning vid arbetsolyckor

Om en arbetsskada leder till sjukskrivning som varar mer än 14 dagar ger den kollektivavtalade försäkringen ersättning för inkomstförluster som överstiger 7,5 prisbasbelopp. Första karensdagen ersätts också.

Men vid olycksfall som inträffat på väg till eller från jobbet utgår ingen ersättning för inkomstförluster. Om motorfordon är inblandade är det trafikförsäkringen som gäller.

  • Ersättning vid arbetssjukdom

Vid arbetssjukdom ger den kollektivavtalade försäkringen ersättning först om skadan kvarstår efter 180 dagars sjukskrivning. Den som tjänar mer än 7,5 prisbasbelopp kan då få kompletterande livränta upp till full lön för framtida inkomstförluster.

Om det visar sig att arbetsgivaren varit vållande till sjukdomen utgår också ersättning för inkomstförluster under hela sjukperioden.

  • Andra ersättningar

Den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen kan också ge ersättning som vilar på skadeståndsrättslig grund:

Vid arbetsolyckor går det att få ersättning för fysiskt och psykiskt lidande, så kallad sveda och värk, under den akuta sjukdomstiden. Vid arbetssjukdom utgår ingen ersättning för sveda och värk.

  • Om en arbetsskada – arbetsolycka eller arbetssjukdom – leder till bestående besvär lämnas ersättning för vad som kallas lyte eller annat stadigvarande men.
  • En årlig livränta kan betalas ut om det är troligt att den skadade förlorar inkomst även i framtiden. Livräntan kan också ges som engångsbelopp.
  • Försäkringen ersätter även kostnader för läkarvård, skadade glasögon och andra utgifter. Även kostnader för rehabilitering kan ersättas.
  • Vid dödsfall kan ersättning lämnas till efterlevande.

Fotnot: Privatanställdas arbetsskadeförsäkring heter TFA, Trygghetsförsäkring vid arbetsskada. I staten motsvaras den av PSA, Avtal om ersättning vid personskada. Försäkringarna överensstämmer i stort sett med varandra.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA