Skadad kan tvingas betala tillbaka

ARBETSSKADEFÖRSÄKRINGEN2011-04-01

Arbetsskadade Göran Karlsson kan tvingas att betala tillbaka över 600 000 kronor till Försäkringskassan. ST hjälper honom och fem andra att överklaga återbetalningskravet.

Göran Karlsson fick kroniska skador på nacke och axlar i arbetet som installationselektriker hos byggbolaget BPA.

– Jag jobbade på stora byggen i över 25 år och arbetade mycket med huvudet vänt uppåt och armarna över axlarna.

1990 fick han värken godkänd som arbetsskada. Försäkringskassan började betala ut arbetsskadelivränta.

Sedan fick Göran Karlsson jobb hos Luftfartsverket på Landvetter och med tiden blev han projektledare. Som pensionär fick han nyligen ett återbetalningskrav från Försäkringskassan.

– De anser att jag tjänat för mycket. Men jag trodde att livräntan skulle gå till läkarbesök, sjukgymnastik, mediciner och massage. Värken har jag kvar fortfarande. Jag blir aldrig bra.

Försäkringskassan vill ha tillbaka 600 000 kronor plus ränta.

– Jag är helt knäckt. Då får de väl sätta in mig, för jag har ingenting att betala. Det är otroligt mycket pengar för den som gått i pension.

Göran Karlsson anser att han tagit emot livräntan i god tro. ST håller med honom och har beslutat att driva hans och ytterligare fem medlemmars liknande fall till förvaltningsdomstolen.

– Det handlar mycket om vilken information Försäkringskassan går ut med. Många tror att arbetsskadelivränta är en ersättning för sveda och värk, säger STs arbetsskadehandläggare Marguerite Toll.

Försäkringskassan har förbättrat informationen om arbetsskadelivräntan i ett brev som gick ut i januari. Enhetschefen Joakim Jarnryd håller för troligt att många mottagit pengar i god tro.

– Så är det säkert. En stor kategori tror att livränta ger rätt till pengar livet ut och att den inte är kopplad till inkomst. Och eftersom många handlat i god tro förenar vi inte återkravet med en polisanmälan i de här fallen.

Enligt Joakim Jarnryd är den försäkrade skyldig att anmäla inkomstförändringar till Försäkringskassan. Kravet stärktes 2003. Göran Karlsson anser att han gjort det, bland annat vid en sjukhusvistelse just 2003.

Förbundsjurist Erika Ejderhamn Roupé på LO-TCO Rättsskydd driver många sådana här fall åt medlemmar i flera fackförbund. Återkraven kan överklagas framgångsrikt om det exempelvis är så att Försäkringskassan bevisligen fått rätt information om inkomständringar utan att göra något med den informationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA