Så kan jobbet bli roligare
Det är väl inte jättekul att gå till arbetet just nu, när semestern precis har tagit slut? Men var lugn, det finns hopp. Arbetsglädjen går att påverka.
Björn Olsson är chef för Postens brevterminaler och har det senaste året utsetts till årets chef av både ST och tidningen Chef. Hans recept för att skapa arbetsglädje är enkelt:
– Det handlar om att skapa ett klimat där det är tillåtet att utvecklas – och att misslyckas. Och så måste medarbetarna ha möjlighet att fatta egna beslut.
Själv känner han extra mycket arbetsglädje just nu, eftersom hans organisation som bäst håller på med en enorm produktionsomläggning till nya systemet Brevservice 2009.
– När det lyckas, och vi drar igång terminal efter terminal utan produktionsstörningar, då är det fantastiskt kul. Vi äter tårta och gläds med varandra.
Stärker glädjestunderna
Det är just de där situationerna när man spontant känner arbetsglädje, som Ingegerd Lejdström arbetar med att utveckla och stärka. Hon är hälsopedagog och kommunikolog, och går som konsult in och hjälper arbetsgrupper att hitta och utveckla arbetsglädje.
I sitt arbete har hon stor hjälp av den omfattande undersökning som socialpsykologen Bosse Angelöw gjorde för några år sedan, där chefer och medarbetare på 200 svenska arbetsplatser fick ange i vilka situationer de känner arbetsglädje. En framträdande situation var just det där som Björn Olsson upplever just nu: När man uppnår uppsatta mål.
Duktig, viktig, omtyckt…
Ingegerd Lejdström har kokat ner alla punkterna till en enda mening:
– Arbetsglädje får vi när vi känner oss duktiga, viktiga och omtyckta.
Duktig i bemärkelsen att vi får använda vår fulla kapacitet och har möjlighet att utvecklas och får uppskattning för det vi gör. Viktig i bemärkelsen att vår arbetsinsats är betydelsefull både för oss själva och för arbetsgivaren. Och omtyckt i bemärkelsen att vi är en i gänget och respekterade som vi är.
Hur når man då dit? Givetvis ligger huvudansvaret för arbetsklimatet på chefen. Men Ingegerd Lejdström menar att vi också kan göra mycket själva.
– Det tror jag är det absolut viktigaste.
Hon får stöd i en färsk doktorsavhandling av Jens Hemphälä vid KTH, som visar att ett gott socialt nätverk på arbetsplatsen rent av är viktigare än feedback från chefen.
– Det handlar just om det här att vara del i något större. Vi är varandras arbetsmiljö, säger Ingegerd Lejdström.
Ingegerd Lejdströms fem goda råd för ökad arbetsglädje
- Våga be om det du behöver
Har du inte det stöd och de resurser du behöver, i form av utbildning, utrustning och avlastning, så kan det vara svårt att få till någon vidare arbetsglädje.
Undvik att besvära din chef med en massa detaljproblem. Var i stället aktiv och kom med konkreta förslag på vad du behöver för att kunna genomföra ditt arbete i ett större perspektiv. Ta gärna fram prisuppgifter.
- Ha ett tydligt uppdrag
Att ha ett tydligt och avgränsat uppdrag hamnade också högt i topp bland faktorerna som påverkar arbetsglädjen.
Det ger energi att veta vad man ska göra. Annars blir det att man springer på alla bollar.
Egentligen är det chefens ansvar att definiera ditt uppdrag. Men om det ändå känns luddigt måste man be om hjälp att prioritera. Medarbetarsamtalet är ett bra tillfälle att prata igenom avgränsningar och prioriteringar. Det behöver man också göra allt eftersom.
- Hjälp och uppmuntra dina kollegor
Alla behöver känna sig sedda, inte bara av chefen men också av kollegorna. Visa din uppskattning till arbetskamrater, ge feedback: Vilket bra jobb du gjort här!
Erbjud din hjälp till arbetskamrater som har mycket att göra.
Bygg de sociala nätverken på arbetsplatsen. Håll bättre kontakt med varandra, inte bara i den lilla arbetsgruppen utan även med andra i organisationen som du har kontakt med.
Se det här som en viktig del i arbetet, som faktiskt får ta lite tid.
- Fika tillsammans
De informella mötena är viktiga. Det som skapar en grupp av en folksamling är att man har ett gemensamt synsätt på uppgiften och på varandra. Och då måste man träffas för att synka ihop sig.
Ät lunch tillsammans om det går! Fika ihop! Dessvärre är risken att vi håller på att förlora våra fikatraditioner för att vi inte har tid.
På Ikea är fikapausen till exempel helig. Ingen får smita undan, man ser den som ett tillfälle för kunskapsutbyte. Själv tycker jag att den ska vara obligatorisk, åtminstone en gång om dagen, så vi får tillfälle att träffa varandra.
- Fira framgångar
Uppmärksamma det som är roligt, det som är framgångsrikt och fungerar.
Att uppnå uppsatta mål är en faktor som visat sig betydelsefull för arbetsglädjen. Firar man då, så förstärker man den känslan.
Ett tips är att alltid ha med det på agendan på varje arbetsplatsträff: Vad har vi gjort sedan sist som var bra. Om inte chefen tar initiativet kan du själv lyfta det under övriga frågor.
På någon arbetsplats vet jag att man delar ut veckans ros bland medarbetarna. Det är ju något man lika gärna kan göra på fredagsfikan som på ett formellt möte.
Då känner vi arbetsglädje
- När vi uppnår uppsatta mål.
- När vi får positiv feedback.
- När det är god stämning och gemenskap.
- När vi har stimulerande och meningsfulla arbetsuppgifter.
- När kommunikationen är öppenhjärtig och förtroendefull.
- När andra gör ett bra jobb, blir glada och stolta
- När vi har tillräckligt med tid och resurser
- När vi har tydliga och avgränsade arbetsuppgifter
Källa: Bosse Angelöws undersökning på 200 svenska arbetsplatser.