Efter föräldraledigheten – förbered dig på återkomsten
Lite tungt med amning och dålig sömn? Det är ingenting jämfört med hur livet blir efter föräldraledigheten. ST Press tipsar om vabbregler, rätten till deltid och föräldravänliga arbetsplatser.
Blivande föräldrar lägger ofta ned krut på att diskutera hur det ska bli när barnet kommer, exempelvis hur länge barnet ska vara hemma och hur föräldraledigheten ska fördelas. Men egentligen är det när föräldraledigheten är slut som allvaret börjar. Då krävs att maskineriet med hämtning, lämning och vård av sjukt barn fungerar.
En föräldravänlig myndighet
På Ungdomsstyrelsen arbetar man medvetet för att skapa ett föräldravänligt klimat. Rent konkret undviker man exempelvis att lägga möten före nio och mötesslut efter tre.
– Vi lever vår flextid. Den tillämpas och det är helt okej hos oss, säger Per Nilsson, generaldirektör och tvåbarnspappa.
På Ungdomsstyrelsen får man också arbeta en till två dagar i veckan hemma om arbetsuppgifterna tillåter det – oavsett om det är av föräldraskäl eller inte.
– Nöjda medarbetare gör ett bättre jobb, säger Per Nilsson, och tipsar om att arbete i lag är bra både för de anställda och verksamheten.
– Det är ett problem att arbetet hopar sig om man är sjuk eller vabbar. Arbete i lag kan fungera avstressande och också göra verksamheten mindre sårbar.
Det Per Nilsson talar om stämmer väl överens med hur ST ser på arbetsliv och föräldraskap.
– Staten är en bra arbetsgivare för föräldrar, men visst finns det saker som kan utvecklas, säger Eva Axelsson, ombudsman på ST.
Just möjligheten till att arbeta hemma är något som efterfrågas bland anställda. Det visade sig inte minst när ST för en tid sedan hade ett så kallat rådslag på webben där medlemmarna fick tycka till.
Generösare regler på myndigheter
Till förmånerna hör att myndighetsanställda har rätt att arbeta deltid tills barnen är 12 år i stället för till 8 år som lagen stadgar.
– Men på många sätt förlorar man på att arbeta deltid. Du får mindre i sjukpenning, a-kassa och pension, säger Eva Axelsson.
Hon är dock noga med att poängtera att det inte bara handlar om praktiska frågor, utan att det också handlar om att förändra attityderna till föräldrar.
– Vi måste sluta se föräldrar som personer som skapar problem.
Nio goda råd till dig som kommer tillbaka från föräldraledighet
Var flexibel första tiden
Föräldraledigheten är slut, men först ska barnet skolas in på förskola. Se till att ha förberett arbetsplatsen på att det kan ta längre tid än de stipulerade två till tre veckorna. Var flexibel under den här perioden och undvik att teckna dagarna fulla.
Håll dig informerad
Arbetsgivaren är skyldig att ge dig viktig information även när du är föräldraledig. Men håll dig gärna informerad för din egen skull. Då blir det lättare att komma in i arbetet när du kommer tillbaka. Boka även in ett samtal med din chef några veckor innan återinträdet för att diskutera dina arbetsuppgifter och andra aktuella frågor.
Rätt till deltid
Kanske räcker tiden inte till, du har långa resor, eller kanske vill du helt enkelt träffa ditt barn mer? Enligt lag har föräldrar med barn under 8 år rätt att arbeta 75 procent. Arbetar du på en myndighet under regeringen eller på ett affärsverk kan du gå ned i tid upp till att barnet är 12 år.
Deltidsfällan
Se upp så att du inte får klämma in 100 procents jobb på 75 procents arbetstid. Ta upp med din arbetsgivare vilka arbetsuppgifter som ska tas bort eller prioriteras ned. Och ska du, eller ni båda, om ni är två, arbeta deltid? Var medveten om att man förlorar ekonomiskt på det eftersom det påverkar såväl ersättningen vid egen sjukfrånvaro, som tjänstepensionen och a-kassan.
Tillfällig föräldrapenning
Vid vård av sjukt barn får du tillfällig föräldrapenning, vilket är något mindre än 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). SGI har dock ett tak. Tjänar du mer än 26 750 kronor brutto per månad får du inte ersättning från Försäkringskassan för det du tjänar utöver det beloppet. Däremot har du som är anställd på en myndighet eller ett affärsverk en extra förmån. För upp till tio dagar per år får du 80 procent av mellanskillnaden mellan taket och din lön från din arbetsgivare när du vårdar sjukt barn.
Små barn sjukare än större
Barn blir sjuka. I genomsnitt tar föräldrar ut tillfällig föräldrapenning elva dagar per år för en tvååring. För tre- och fyraåringar tas i genomsnitt åtta dagar ut. Räkna med att genomsnittsbarnet är sjukt ytterligare några dagar. För det syns inte i statistiken att mor- eller farföräldrar rycker in, att föräldrar kompar, jobbar hemma eller kanske går på schema och har en ledig dag. Har du flera barn är det inte säkert att de blir sjuka samtidigt. Ligg gärna ett steg före i arbetet, så att det finns luft för en vabbdag.
Anmäl sjukt barn
Anmälan om vård av sjukt barn görs till Försäkringskassan, per telefon eller webb. Självklart måste du även anmäla till din arbetsgivare. Även farfar, mormor, en granne eller någon annan, kan få tillfällig föräldrapenning får vård av ditt barn. Han eller hon måste då avstå från arbete den dagen.
Föräldravänliga arbetsplatser
Tala med din chef om hur det ska fungera efter föräldraledigheten. Ifrågasätt rutiner som gör att arbetsliv och föräldraskap blir svåra att förena. Föreslå åtgärder för att skapa en mer föräldravänlig arbetsplats. Hur blir det om du måste vabba? Ska du göra jobbet när du kommer tillbaka – eller ska någon annan göra det?
Planera framåt
Gör upp om hur ni tänker er att hämtning och lämning ska fungera och fördelas mellan er – om ni är två. Diskutera i förväg hur långa dagar barnet ska gå på förskolan (det här är ett tvisteämne för många). Vissa väljer att den ene alltid lämnar och den andra alltid hämtar. Andra delar upp dagen så att den ena lämnar och kan jobba lite längre, medan den andra hämtar och kanske börjar jobba tidigt på morgonen. Har ni flera barn i olika åldrar? Inför familjemöten på söndagar då ni går igenom veckan. Låt det bli ett trevligt tillfälle till umgänge. Är du ensamstående? Försök få igång ett utbyte med en annan ensamstående ett par dagar i veckan.