Babylycka – och dess baksida

PÅ JOBBET: GRAVID PÅ JOBBET2008-11-11

Det kan vara härligt att vara gravid på jobbet. Men – kanske tungt att jobba. Och kolleger du knappt känner kanske börja klämma dig på magen eller kallar dig tjockis. ST Press hjälper dig ta itu med problemen.

Av:  Sofia Brax

Att vänta barn kan innebära ett stort orosmoment i arbetslivet. I stort
sett dagligen får Jämo frågor från gravida kvinnor.

– Många handlar just om hur man ska berätta att man är gravid, berättar Therese Östmark, jurist hos Jämo.

Oron är tyvärr inte obefogad. Det är fortfarande inte ovanligt att gravida eller föräldralediga kvinnor blir diskriminerade på arbetet.

– Det bästa man kan göra för att skydda sig är att känna till de rättigheter man har, säger Therese Östmark.

Därför har ST Press gjort en sammanställning av vad du har rätt till som gravid på jobbet.

Kommentarer och beröringar

Ovälkomna kommentarer och beröring från kollegor är en annan sorts återkommande problem för gravida. 

– Det kommer upp massor av exempel varje gång vi tar upp ämnet på våra föräldrautbildningar, säger Britt-Marie Winkler, psykolog på Munkebäcks Mödravårdscentral i Göteborg.

– En gravid kvinna är allas egendom på något sätt. Plötsligt känner sig alla manade att tycka till och kommentera. Folk kan fråga om allt möjligt.

Visst kan det vara svårt för omgivningen att veta vad de ska säga till den som kommer med en stor mage.

– Kanske är de här kommentarerna det enda de kommer på. Ibland sägs de »på skoj«, men det blir tyvärr inte ett dugg bättre för det.

Därför får du här en praktisk lista på saker som man helst inte ska säga till sin gravida kollega. Riv ut och placera på lämpligt ställe…  

Vad du inte ska säga till gravida kolleger:

Är du gravid, eller…?

Det är väldigt sällan någon bra idé att fråga en kvinna om hon är gravid. Av en massa olika skäl. Här är några:

Hon kanske bara är överviktig. (Hur fortsätter du det samtalet?)

Hon kanske inte kan få barn. Eller just har haft ett missfall.

Vad tjock du är!

Det blir inte plötsligt fritt fram att kommentera en kvinnas vikt eller kroppsform bara för att hon är gravid. Inte heller hur mycket hon äter. Det är precis lika plumpt att kalla en gravid kvinna »tjock«, som någon annan.

Åh får man känna?

Många gravida kvinnor tycker att det är obehagligt att alla möjliga människor tar sig rätten att klappa dem på magen. Tänk efter först om du skulle ha klappat henne på magen när hon inte var gravid. Vilka kollegor skulle du förresten själv vilja bli klappad på magen av?

Hon kanske inte ens har berättat för någon ännu, och inte tänker göra det
förrän de tre första månaderna, med hög missfallsrisk, är avklarade.

Hon kanske väntar på besked om fostret har några allvarliga missbildningar och helst vill slippa tala om sin jättejobbiga abort för alla i fikarummet två veckor senare.

Om en kvinna vill prata med dig om sin graviditet, så kommer hon att göra det självmant. Låt henne ta det initiativet.

Var det planerat?

Det är inte ok att ställa mer personliga frågor till en kvinna bara för att hon är gravid: Om barnet är planerat, hur svårt det var för henne att bli gravid, om hon tänker göra fostervattensprov, om hon vet vem som är pappa… Har ni ingen närmare relation bör du till och med tänka en extra gång innan du frågan henne om hon vet vilket kön det är eller om hon vill ha fler barn.

Nämen, har du inte fått
någon bebis än?

Många kvinnor som går över tiden blir själva förvånade över hur jobbigt de tycker det är med kommentarer om detta. Undvik alltså till synes
oskyldiga frågor som »har du inte fött ännu«. Det är pressande nog att inte
själv veta.

Tänk om bebisen har
navelsträngen runt halsen!

Det är hänsynslöst att berätta dina läskigaste förlossningshistorier för
gravida kvinnor. Särskilt de som väntar sitt första barn. En del kan rent av bli störda i sin graviditet av sådana berättelser.

Vad du kan säga:

Hur mår du?

Finns det något man får säga till gravida kvinnor? Javisst, allt som är baserat på genuin omsorg och respekt. Varför inte fråga hur hon mår?

(Listan är framtagen i samråd med
MVC-psykolog Britt-Marie Winkler)

Dina rättigheter som gravid på jobbet

När du söker jobb

Det är inte förbjudet att fråga om du är gravid. Men ditt svar får inte användas som beslutsunderlag i rekryteringsprocessen. Om du inte får jobbet, och tycker dig ha blivit diskriminerad, kan en ställd fråga få betydelse om du driver det hela vidare.

När du är anställd

Du får inte sägas upp eller bli av med din provanställning på grund av att du är gravid. Men om det blir arbetsbrist kan du sägas upp precis som alla andra. Om du blir uppsagd under din föräldraledighet börjar dock din uppsägningstid inte ticka förrän du är tillbaka på jobbet. Du får heller inte missgynnas på något annat sätt på jobbet på grund av din graviditet.

Att berätta om graviditeten

Du har egentligen aldrig någon skyldighet att berätta att du är gravid. Däremot måste du meddela arbetsgivaren minst två månader i förväg när du vill ta ut föräldraledighet. Det är allt.

Om du får svårt att jobba

Under graviditetens två sista månader kan du kräva att bli omplacerad till annat arbete, om dina arbetsuppgifter är alltför fysiskt påfrestande, eller om det finns risker i arbetsmiljön. Då har du rätt till bibehållna tjänsteförmåner. Om det inte går att omplacera dig, får du
i stället rätt till havandeskapspenning.

Om du får problem ännu tidigare som gör det svårt för dig att arbeta, kan du be att bli omplacerad. Eller så kan du bli sjukskriven.

Om du vill vara ledig före förlossningen

Du har rätt till »mammaledighet« utan lön, redan från sju veckor innan beräknad förlossning. Du kan också ta ut vanlig föräldrapenning på hel- eller deltid upp till två månader före beräknad förlossning. Detta tas dock från er pott av föräldrapenningdagar.

Källor: Jämo, ST, Försäkringskassan

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA