"WM-data rensar ut fackliga nyckelpersoner"

LAS2005-10-18

Sif anklagar WM-data för att kringgå turordningsreglerna och försöka göra sig av med fackliga nyckelpersoner. Företagsledningen beklagar att samarbetet med facket gnisslar.

Av:  Eva Spira

WM-data ska minska sin personalstyrka med 300 anställda. Enligt Åsa Erba-Stenhammar, ombudsman på Sif, tar IT-företaget tillfället i akt att sparka ut obekväma personer. Minst sju av dem man vill bli av med är fackligt förtroendevalda.

Tre i samma styrelse pekas ut

– Vi upplever det som en smygutrensning av fackliga nyckelpersoner, säger en klubbordförande vid WM-data som vill vara anonym.

Bland annat har tre personer i en och samma klubbstyrel- se pekats ut som övertaliga.

– Det är i princip hela styrelsen.

Åsa Erba-Stenhammar förklarar att det inte förekommit några turordningsförhandlingar, utan företaget väljer fritt ut dem man vill bli av med.

– Det brukar gå till så att chefen säger ”vi vill att du ska sluta” och erbjuder några extra månadslöner.

Vanligt inom IT-branschen

Förfarandet är vanligt inom IT-branschen och blir allt vanligare även inom andra branscher, säger Åsa Erba-Stenhammar.

– Det är svårt att jobba kvar på en arbetsplats där man inte är önskvärd. Men Sif uppmanar medlemmarna att inte gå med på att sluta om de inte vill. Då måste de bli formellt uppsagda och vi har ett helt batteri av lagar vi kan använda.

Företagsledningen beklagar att det uppstått samarbetsproblem med facket:

– Vi har absolut ingen ambition att göra oss av med fackliga nyckelpersoner, säger Stefan Gardefjord, vd för den svenska delen av WM-data.

Överens på varje ort

Men då 300 personer är berörda är det ofrånkomligt att några av dem är förtroendevalda, menar han.

Stefan Gardefjord säger att facket och arbetsgivaren har varit överens om vilka som ska varslas på varje ort.

– Om det gått till på ett annat sätt är det ett misstag i det enskilda fallet.

WM-data har uppdrag på de flesta större myndigheter. Den 17 oktober tog WM-data över lönehanteringen på Posten. 80 postanställda har erbjudits att följa med till den nya arbetsgivaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA