Vill se jämställt arbetsmiljöarbete
Kvinnor löper större risk än män att drabbas av arbetsrelaterad ohälsa. Enda chansen att komma till rätta med det är att arbetsgivare uppmärksammar, analyserar och förebygger riskerna, konstaterar Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket har lämnat sin slutrapport om en treårig satsning kring kvinnors arbetsmiljö. Under de tre åren har inspektörer granskat 4 100 arbetsplatser med genusglasögonen på. De har fört samtal med 2 600 arbetsgivare om genusperspektiv i arbetsmiljöarbetet och samarbetat med forskare som har sammanställt kunskap.
I slutrapporten gör Arbetsmiljöverket bedömningen att kvinnor generellt har en sämre arbetsmiljö än män. En förklaring är den könssegregerade arbetsmarknaden. Det är mest kvinnor som drar lasset i vård och omsorg, där många har en ohälsosam arbetsbelastning och fysiskt tunga arbetsuppgifter.
Hälsoriskerna i den typen av jobb uppmärksammas alltför lite, anser myndigheten. Inspektörerna granskade mansdominerade tekniska förvaltningar och den kvinnodominerade hemtjänsten i 65 kommuner, och insatsen visade att hemtjänsten hade mindre utrustning och fordon, cheferna i hemtjänsten hade betydligt fler medarbetare under sig och personalen var mer stressad.
Men även när kvinnor och män delar yrke har de ofta olika arbetsuppgifter. Kvinnors arbete tenderar att vara mer repetitivt och ensidigt. Till och med när arbetsuppgifterna är exakt desamma kan kvinnor ha en sämre sits, eftersom verktyg och annan utrustning ofta är anpassade för män.
”Arbetsgivare behöver bli mycket bättre på att kritiskt undersöka vilka arbetsuppgifter som kvinnor och män utför och analysera riskerna med olika arbetsmoment. Då blir arbetsmiljön bättre för både kvinnor och män”, kommenterar Arbetsmiljöverkets projektledare Boel Callermo.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.