Vill öka tillsynen av Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2009-10-06

Utredningen om Kriminalvårdens effektivitet föreslår att en ny myndighet inrättas för att utöva tillsyn över Kriminalvården. I en undersökning framgår också att Kriminalvårdens medarbetare är kritiska mot ledningen.

Överåklagare Mats Åhlund har varit regeringens särskilde utredare för Kriminalvården. I sitt slutbetänkande föreslår han att det inrättas en fristående myndighet för att granska Kriminalvården, främst för att öka rättssäkerheten för de intagna. Men också Kriminalvårdens egenkontroll bör förbättras, anser utredaren. Bland annat bör Kriminalvården tvingas dokumentera när intagna utsätts för lagligt våld i vissa situationer.

Utredningen har genomfört en enkät med drygt 1 500 anställda i Kriminalvården, och dessutom djupintervjuer med 29 chefer. Enkäten visar att myndighetens målstyrning är svag. Bara varannan upplever att målen på verksamhets- och individnivå är tydliga och ännu färre anser att de följs upp.

I undersökningen framkommer också en stark kritik mot toppstyrning från Kriminalvårdens högsta ledning. Varken chefer på olika nivåer eller kriminalvårdare anser att ledningen har förtroende för deras kompetens. Verksamheten upplevs som detaljstyrd – ledningen styr inte bara vad utan också hur. Samordningen mellan huvudkontoret och regionerna har också stora brister. Personalen ger genomgående låga betyg åt de närmaste cheferna.

Regeringen kan genom tydligare anvisningar i regleringsbrev till myndigheten tydligare styra Kriminalvården att fokusera på resultatet av verksamheten, anser Mats Åhlund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA