Priset för tillsynen är okänt

TILLSYN2012-03-12

Ingen vet hur effektiv och ändamålsenlig den statliga tillsynen är. Det är en av slutsatserna när Statskontoret synat tillsynen.

Som ett led i Statskontorets granskning av offentlig sektor offentliggjordes i dag, måndag, rapporten ”Tänk till om tillsynen”.

Prislappen på den statliga tillsynen är en aspekt som ofta förbises, anser Statskontoret. Vid avregleringar, när samhället vill ha mer konkurrens på ett område, ändras förutsättningarna för den statliga tillsynen.

Offentliga monopol inom post, energi, telefoni, flyg, järnväg, apotek, skola och vård- och omsorg är några områden som öppnats för konkurrens.

I svallvågorna bildas nya myndigheter som Transportstyrelsen, Post- och telestyrelsen, Energimarknadsinspektionen och Myndigheten för radio och TV. Vissa äldre myndigheter, exempelvis Socialstyrelsen, får en förändrad tillsynsroll.

Efter en tid av avreglering kommer ofta krav på ökad tillsyn. Det hände nyligen efter avslöjandena om vanvård i Carema. Statskontoret anser att kostnaderna för tillsynen borde beaktas redan när regeringen överväger en ny avreglering.

För tio år sedan satsades omkring 2,5 miljarder kronor på olika slags statlig tillsyn. Statskontoret utgår från att beloppet sedan dess har ökat, men någon ny totalsumma har man inte lyckats beräkna.

Däremot har Statskontoret studerat några verksamheter närmare – Kemikalieinspektionens tillsyn, arbetsmiljötillsynen, socialtjänsttillsynen, tillsynen över skolan samt finansmarknadstillsynen. 2010 kostade de här verksamheterna drygt 1,2 miljarder kronor.

Tillsynsmyndigheternas insatser måste bli mer uppföljningsbara, anser Statskontoret. Inspektioner på plats, ingripanden av olika slag och handläggningstider måste gå att kvantifiera. Dessutom bör tillsynsmyndigheterna eftersträva att redovisa effekter av verksamheten till regeringen.

Många tillsynsmyndigheter utövar inte bara tillsyn utan ger även tillstånd, informerar och ger råd. Statskontoret poängterar att det är viktigt att den de delarna av verksamhetens skiljs från tillsynen. Annars är risken stor att man inte uppfattas som oberoende.

I rapporten uppmanar Statskontoret regeringen att se tillsynens utformning som ett sammanhållet system. ”Reglering, organisering, finansiering och sanktionsinstrument måste samspela”, skriver rapportförfattaren Peter Ehn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA