Mer JO-kritik mot Kriminalvården
Kriminalvården kritiseras allt oftare av Justitieombudsmannen, JO. På tio år har antalet anmälningar fördubblats. En förklaring är att de intagna är mer kunniga, anser både JO och Kriminalvården.
Under det senaste året (juli 2008 - juni 2009) anmäldes Kriminalvården till JO i 1 066 fall. 17,4 procent av anmälningarna ledde till att Kriminalvården kritiserades av JO. Det innebär att JO hade kritiska synpunkter på Kriminalvårdens agerande i 185 fall.
Under motsvarande period 1999/2000 gjordes 550 anmälningar, som ledde till kritik i 42 fall, enligt en genomgång som redovisas av Riksdag & Departement. Antalet kritiska yttranden har alltså mer än fyrdubblats under tio år.
Det finns inget annat kontrollorgan som intagna på svenska fängelser kan vända sig till än JO. Det har kritiserats av JO själv och av FNs antitortyrkommitté, konstaterar tidningen. Kriminalvården är den myndighet som JO-anmäls oftast.
Chefs-JO Mats Melin är enligt tidningen mycket kritisk till att regeringen inte tar bristerna i tillsynen av Kriminalvården på allvar:
– Sorgligt och lite förvånande, säger han till R&D.
Både JO Cecilia Nordenfelt, som ansvarar för granskningar av Kriminalvården, och Kriminalvårdens rättschef Elisabeth Lager säger till tidningen att ökad kunskap hos intagna är en del av förklaringen till det ökade antalet anmärkningar.
– Det finns intagna som kan regelsystemet och då syns det i statistiken, säger Cecilia Nordenfelt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.