Vill ge flera rätt att överklaga

ASYLPROCESSEN2009-08-31

Det är för svårt att få avvisningsbeslut överprövade i Migrationsöverdomstolen. Det tycker regeringens utredare, som föreslår att lagen ska ändras.

Advokat Bertil Hübinette har på regeringens uppdrag gjort en utvärdering av den nya processordning i asylärenden som infördes år 2006. Då avskaffades Utlänningsnämnden och ersattes av tre migrationsdomstolar och en migrationsöverdomstol.

”Min bedömning är, att reformen i stort har utfallit väl. Öppenheten i asylprocessen har ökat. De muntliga förhandlingarna ger den enskilde bättre möjligheter att komma till tals”, skriver han i Svenska Dagbladet.

Han föreslår mindre justeringar när det gäller landinformation, tolkservice och reglerna om verkställighetshinder. Men framför allt konstaterar han att det är en brist i rättssäkerheten att det inte finns något utrymme för att överpröva felaktiga domar i migrationsdomstolarna. Migrationsöverdomstolen ger bara prövningstillstånd i prejudicerande fall och i samband med extraordinär dispens (till exempel resningsgrund, eller grovt förbiseende eller misstag).

”Ett avslagsbeslut av en migrationsdomstol, som avviker från gällande rätt i något avseende, kan komma att verkställas och medföra att någon eller några personer sänds till förhållanden som just för dem medför fara av allvarligt slag. Fråga kan vara om liv eller död. Vem är den som vill neka en korrigerande prövning i en högre instans av en sådan dom?”, undrar Bertil Hübinette.

Han föreslår att regeringen utreder möjligheterna att utvidga rätten att överklaga. Det skulle visserligen öka antalet överklaganden och kosta mer pengar. Men det borde inte äventyra statens finanser, skriver han:

”Har Sverige råd med den ytterligare kostnad som möjligheten att rätta felaktiga domar medför? Ja, som rättsstat.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA