Verk samarbetar för billigare asfalt

SAMARBETE2005-05-26

Luftfartsverket och Vägverket har bildat en gemensam asfaltdepå i Norrköping. Avsikten är att få ner priserna på asfalt.

För några år sedan avslöjades kartellbildning bland företag som säljer asfalt eller betumen, vilket fick priserna att stiga. Både Luftfartsverket och Vägverket behöver asfalt som beläggning till vägar och flygplatser och strävar efter att få ner sina kostnader för asfalt.

Ett exempel på det är att de nyligen invigde en gemensam asfaltdepå i Norrköping. Denna har hyrts för fem år och kommer att kunna leverera 30 000–50 000 ton asfalt per år till beläggningsarbeten i södra Sverige.

Enligt planerna ska verken tillhandahålla asfalt för ungefär en halv miljard kronor årligen från Norrköpingsdepån och andra depåer i landet.

På så sätt försörjs ungefär 20 procent av verkens beläggningsverksamhet som utgör 15 procent av landets totala asfaltmarknad.

Från verken framhålls att de inte avser att etablera sig som asfaltleverantörer på sikt, utan så snart prisnivån ändras kommer det egna asfaltengagemanget att minska.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA