Annons:

Eva Liedström Adler, generaldirektör på Arbetsgivarverket.
Bild: Catharina Biesèrt
Eva Liedström Adler, generaldirektör på Arbetsgivarverket.

Varnar för problem när myndigheter agerar i "vakuum"

STATSBUDGETEN2019-01-07

Riksdagens budgetbeslut får stora konsekvenser för den statliga verksamheten, anser Arbetsgivarverkets generaldirektör Eva Liedström Adler. Förändringarna måste ske snabbt och det saknas en politisk ledning att tala med. ”Det är inte lätt att ha en dialog med den samlade riksdagen”, säger hon.

Av:  Eva Spira

– Någon förberedelsetid för myndigheterna har inte förelegat, konstaterar Arbetsgivarverkets generaldirektör Eva Liedström Adler om den budget som riksdagen antog i december.

Hon säger att generaldirektörer inte ska ha synpunkter på politiken, men förklarar ändå att hon tycker att den nuvarande situationen med så kort omställningstid är olycklig för alla myndigheter som drabbas av besparingar.

Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Skogsstyrelsen är myndigheter som fått kraftigt minskade anslag. Enligt riksdagsbeslutet är planen också att Jämställdhetsmyndigheten och Delegationen mot segregation, Delmos, ska läggas ned helt och hållet, och de båda myndigheternas anslag för 2019 ska användas för avveckling.

– Även om man på exempelvis Arbetsförmedlingen hade kunnat ana att anslagen skulle minska, är det svårt att agera enbart på en politisk inriktning när det inte finns en regering på plats för den fortsatta processen, säger Eva Liedström Adler.

Att det inte finns någon politisk ledning som myndigheterna kan ha en dialog med är problematiskt, menar hon, och kallar den situation de befinner sig i för ett ”vakuum”.

– Det är inte lätt att ha en dialog med den samlade riksdagen.

För Jämställdhetsmyndigheten och Delmos, som öppnade i januari 2018 och fortfarandes befinner sig i en uppbyggnadsfas, måste det vara fruktansvärt svårt, säger Eva Liedström Adler.

– Inte minst emotionellt för medarbetarna.

Även för de myndigheter som fått stora tillskott kan det uppstå problem på grund av det osäkra politiska läget, menar Eva Liedström Adler.

– De kan inte veta om förändringen blir bestående och håller över tid.

Eva Liedström Adler berättar att Arbetsgivarverket har bildat en expertgrupp som kan ge myndighetsledningar råd och stöd i omställningsarbetet.

– Vi lärde oss mycket under förra årets omlokaliseringar då det bland annat bildades ett nätverk för de berörda myndigheterna, förklarar hon.

Det viktiga nu är, säger Eva Liedström Adler, att myndigheterna är transparenta gentemot medarbetarna och ger kontinuerlig information om vad som händer, och att samverkan med de fackliga organisationerna fungerar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA