"Frågan är hur budgeten ska genomföras"

STATSBUDGETEN2019-01-09

Det är en sak att partier intar vissa ideologiska ståndpunkter, en annan att genomföra den nya budgeten i praktiken, säger forskaren Shirin Ahlbäck Öberg. Hon pekar på att många uppgifter som tidigare hanterats av en regering nu måste lösas av myndigheterna själva.

Av:  Eva Spira

– Jag har inga synpunkter på innehållet i den nya budgeten, men frågan är hur den ska genomföras förvaltningsmässigt, säger Shirin Ahlbäck Öberg, docent i statskunskap vid Uppsala universitet.

12 december antog riksdagen moderaternas och kristdemokraternas budgetförslag för 2019. Några myndigheter, som Polisen och Försvarsmakten, får mer pengar. Andra, som Arbetsförmedlingen och Skogsstyrelsen, får minskade anslag. Enligt riksdagsbeslutet är planen också att Jämställdhetsmyndigheten och Delegationen mot segregation, Delmos, ska läggas ned helt och hållet, och de båda myndigheternas anslag för 2019 ska användas för avveckling.

Om det en ny regering snart kan tillträda eller om det blir ett extraval under våren är fortfarande oklart.

Shirin Ahlbäck Öberg tror det kan bli svårt för myndigheterna att hantera den speciella situation de nu befinner sig i.

Hon beskriver årets budget som en helt annan produkt än vad vi vant oss vid, eftersom den har utarbetats av partikanslierna med stöd av riksdagens utredningstjänst och inte av ett helt regeringskansli.

– Normalt finns en regering som leder sina myndigheter. Nu har vi en övergångsregering som leder ett regeringskansli som ska göra oppositionens budget genomförbar. Jag är inte säker på att det blir alldeles lätt.

Regleringsbreven, som är regeringens instrument för att styra myndigheterna, blev klara bara dagarna efter att budgeten spikades i riksdagen. Men den här gången innehåller de inga politiska mål, utan utgår enbart från riksdagsbeslutet.

– För exempelvis Jämställdhetsmyndigheten finns tydliga pekpinnar. Den ska avvecklas sista december. Men det är myndighetens uppgift att tala om hur det ska gå till. En massa uppgifter har lagts på myndigheterna. Det kan bli svårt av olika orsaker. Det är ju inte heller säkert att folk vill avveckla sig själva.

Shirin Ahlbäck Öberg beskriver det som en särkoppling mellan politikerna som tagit beslut om budgeten och den statliga förvaltning som ska genomföra den.

– Det är svårt att hantera både för de myndigheter som drabbas och den oklara politiska majoriteten. Myndigheterna kan inte heller veta om politiken är i linje med en framtida regerings önskemål eller om det kommer justeringar i vårbudgeten, säger hon.

Shirin Ahlbäck Öberg.
Shirin Ahlbäck Öberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA