Varannan arbetsplats utan plan mot stress
Arbetsmiljöverket har gjort en riksomfattande inspektion av arbetsplatsers beredskap för stress. Av 1 600 inspekterade arbetsgivare fick 55 procent krav på åtgärder av myndigheten.
Arbetsmiljöverkets inspektion är en del av EU-kampanjen Friska arbetsplatser. Myndigheten har kontrollerat både offentliga och privata arbetsgivare inom bland annat förskola, vård och redovisning. De vanligaste bristerna är att arbetsgivaren inte tillräckligt undersökt och bedömt riskerna, vilket är bra att göra för att kunna förebygga arbetsrelaterad stress.
”Det är allvarligt att många arbetsgivare inte jobbar mer aktivt med att förebygga stress med tanke på att ohälsan ökar stadigt inom det här området. Alla arbetsgivare har en skyldighet att fånga upp risker för arbetsrelaterad stress på samma sätt som man undersöker andra risker för ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen”, skriver projektledaren Britt-Marie Henriksson i ett pressmeddelande.
Enligt Arbetsmiljöverkets egen statistik är stress och psykiska påfrestningar den vanligaste formen av besvär på jobbet.
Mer än varannan av drygt 500 inspekterade förskolor fick anmärkning för bristande kartläggning och handlingsplaner. Vanliga stressorsaker hos förskolepersonal är att det inte finns tid att möta de stora behov som kan finnas hos både barn och föräldrar, personalbrist samt buller.
Vid 89 av 180 inspekterade advokatbyråer, revisionsbyråer och redovisningskonsulter fanns brister som ledde till krav. Bokslutstoppar och hög personalomsättning är återkommande stressfaktorer inom redovisningsbranschen. Inom gruppen religiös verksamhet, exempelvis samfund, hade 63 procent av de 129 arbetsplatserna brister.
Inspekterade branscher i urval
Bransch Antal besök där krav ställts Procent krav
Hotell/restaurang 189 123 65
Förskola 510 287 56
Juridisk och ekon. konsultverks. 180 89 49
Öppenvård/tandläkarmottagn. 188 97 46
Information/kommunikation 244 109 45
Källa: Arbetsmiljöverket
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.