Var femte har för många anställda

NYHET2003-11-24
Av:  Eva Spira

18 procent av myndigheterna räknar med övertalighet under år 2003. Det visar en enkät från Arbetsgivarverket.

Arbetsgivarverkets undersökning har gjorts bland samtliga medlemmar med minst tio anställda. Den visar att 16 procent av myndigheterna har sagt upp arbetskraft under perioden april till september. De grupper som huvudsakligen berörts är ”forsknings- och utbildningspersonal”, ”annan teknisk personal” samt ”sekreterare och kontorsservicepersonal”.

18 procent bedömer att det kommer att uppstå övertalighet under den närmaste tolvmånadersperioden. Huvudsakligen är det samma grupper som tidigare som berörs.

Arbetsgivarverket påpekar att undersökningen är gjord vid en tidpunkt när det generella besparingskravet på statliga myndigheter sannolikt inte var känt för myndigheterna. Något som kan ha påverkat de ekonomiska prognoserna.

Undersökningen visar också att det har blivit något lättare att rekrytera till staten och att andelen myndigheter med svåra rekryteringsproblem har minskat.

Allvarliga rekryteringsproblem finns inom sektorerna kultur, rättsväsende samt universitet, högskolor och forskning.

Flertalet myndigheter bedömer att personalomsättningen kommer att minska under året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA