Våld och hot mot hälften
– Vem är den där jäveln? Kom hit ska du få! skrek mannen. Jag sträckte fram handen för att presentera mig. Sekunden efteråt måttade han ett slag mot mitt ansikte.
STs arbetsmiljöundersökning visar att nästan varannan medlem på Kronofogdemyndigheten har varit utsatt för hot eller våld det senaste året.
Kronoinspektörerna Ewa Lang i Kalmar och Linda Fält i Falun är två av dem som drabbats:
– Mannen hade uppträtt hotfullt tidigare, berättar Ewa Lang. Han hade en obetald skuld och hans hus skulle säljas på en exekutiv auktion.
– Han var allmänt aggressiv mot mig och andra som talat med honom i telefon på ett sätt som kändes personligt. Det kändes som om det inte var myndigheten han var arg på, utan på oss som arbetar där. Bland annat så upprepade han våra namn ofta.
På grund av den hotfulla tonen i telefonsamtalen, följde två poliser med när Ewa Lang, en arbetskamrat och en värderingsman, skulle värdera mannens hus inför försäljningen.
– Jag kände på mig att det skulle hända något.
Mannen var inte där, så sällskapet fick ta sig in med hjälp av låssmed.
I köket hittade polisen ett laddat hagelgevär.
Plötsligt fick Ewa Lang höra att mannen var på väg:
– Han skrek saker som: Vem är Ewa Lang? Var är den där jäveln? Kom hit ska du få.
Hon var på väg att sträcka fram handen för att presentera sig då hon såg att han måttade ett slag mot hennes ansikte:
– Jag tänkte: jag har aldrig fått smäll, jag vet inte hur det känns och jag vill inte vara med om det här.
Poliserna hindrade slaget, men ingrep inte i övrigt.
– Helst hade jag lämnat huset, men jag kände att jag måste fullfölja värderingen, säger Ewa Lang.
– Jag och min arbetskamrat stod inträngda i ett hörn i köket. Mannen som är stor och kraftig fortsatte att ösa galla över mig och uppträda hotfullt.
Efteråt har hennes kollega berättat att hon hade knuffat undan mannen, men det har Ewa Lang inget minne av själv.
– Jag kommer inte heller ihåg hur jag tog mig därifrån. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger hon.
Linda Fält, på Kronofogdemyndigheten i Falun, blev nyligen hotad per telefon:
– En man som riskerade att få en skuld indriven genom löneutmätning förklarade för mig att han inte brydde sig om varifrån jag tog pengarna. Men jag känner ”Familjen”, sa han.
Mannen syftade på en ökänd grupp ungdomsbrottslingar i Borlänge.
– När jag frågade vart han ville komma med att nämna ”familjen” sa han: Tänk om du inte har något jobb att gå till på måndag för att hela helvetet har brunnit ner. Eller om bilen du åker i sprängs och du med den.
Linda Fält förklarar att hon blev både rädd och arg:
– Först undrade jag om han vet hur jag ser ut, eller om han vet vilken av bilarna i garaget som är min. Men när jag började tänka mer logiskt, blev jag arg. Ingen har rätt att säga sådana saker till mig bara för att jag jobbar här.
Linda Fält känner inte att någon på myndigheten gett henne stöd efter det som hänt. Hon har gjort en skriftlig anmälan till Riksskatteverkets incidentdatabas på säkerhetschefens uppmaning, men har inte polisanmält händelsen.
Ewa Lang i Kalmar har inte heller gjort någon polisanmälan. Enligt rutinerna är det upp till den drabbade själv att ta ett sådant beslut. Däremot säger hon att hon fått ett bra stöd från den ”debriefinggrupp” som finns på myndigheten.
Fakta
Kronofogdemyndigheten är den myndighet där mest hot och våld förekommer enligt STs undersökning. 28,4 procent anger att de haft bråk på arbetsplatsen med arbetskamrater det senaste året och 53,4 procent med andra personer. Våld eller hot om våld har 46,8 procent utsatts för.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.