Vabbande pappor lönestraffas mest

LÖNER2015-09-23

Föräldrar som är hemma med sjuka barn får en sämre löneutveckling än andra, visar en forskningsstudie som följt 23 000 kvinnor och män under 13 år. Pappor drabbas hårdast trots att de är mindre hemma med barnen än mammorna är.

Löneutvecklingen för vabbande småbarnsföräldrar blir sämre ju mer vab de tagit ut, enligt studien som gjorts för IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Tydligast märks det bland papporna. Fem år efter barnets födsel hade de fäder som tog ut många dagar för vård av barn halkat efter två procent i jämförelse med dem som tog ut normalt mycket vab.

Även de kvinnor som ofta var hemma med sjuka barn fick lägre lön, men där var skillnaden bara 0,5 procent efter fem år.

Löneeftersläpningen ökar sedan något ju äldre barnen blir.

Det kan tyckas förvånande att pappor som vabbar förlorar mer än mammorna, särskilt som papporna är hemma betydligt mindre, kommenterar rapportförfattaren Katarina Boye från Stockholms universitet i ett pressmeddelande. En anledning kan vara att arbetsgivaren har olika förväntningar på kvinnor och män.

”Då de flesta mammor är hemma från jobbet ganska mycket för att ta hand om barn så förväntar sig arbetsgivare detta beteende från alla mammor. En pappa som vabbar mycket beter sig däremot inte som förväntat. Hans arbetsgivare kan då tolka hans beteende som ett tecken på lågt intresse för arbetet – oavsett hur intresserad just den här pappan faktiskt är av sitt jobb.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA