Pressträff med kulturminister Parisa Liljestrand, finansmarknadsminister Niklas Wykman och utredaren Albin Kainelainen.
Bild: Ebba Ahlrot/Regeringskansliet
Pressträff med kulturminister Parisa Liljestrand, finansmarknadsminister Niklas Wykman och utredaren Albin Kainelainen.

Utredning föreslår marknadshyror för kulturinstitutioner

KULTUR2024-12-03

Kostnadshyresmodellen bör avskaffas, och marknadshyra införas för de fem kulturinstitutioner som i dag omfattas av modellen, föreslår en utredning. ”Modellen med kostnadshyra skapar en oklar ansvarsfördelning och ger incitament för att hålla tillbaka underhåll eftersom det leder till dyrare hyror”, sade utredaren Albin Kainelainen på en presskonferens.

Utredaren Albin Kainelainen, tillika generaldirektör för Konjunkturinstitutet, har haft regeringens uppdrag att utreda effekterna av den kostnadshyresmodell som gäller för fem statliga kulturinstitutioner; Kungliga Operan, Dramaten, Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet och Historiska museet.

Kostnadshyra innebär att hyran över tid ska täcka de kostnader som fastighetsägaren har för fastigheten. Albin Kainelainen konstaterade att modellen har flera inbyggda problem, och att den från år till år ger en oförutsägbar hyresnivå för kulturinstitutionerna.

– Om kostnaderna är låga blir hyran låg, om kostnaderna är höga blir kostnaden hög. Även räntekostnader läggs på hyran, vilket slagit hårt på nyligen renoverade Nationalmuseum och kommer att bli så för Operan, förklarade han under presskonferensen.

I stället föreslår utredningen att de fem kulturinstitutionerna i likhet med andra statliga verksamheter ska betala marknadshyra. Det innebär att deras anslag justeras utifrån den allmänna hyresutvecklingen och beräknas inom statsbudgetens system för kostnadsuppräkning av anslag, den så kallade pris- och löneomräkningen.

Övergången till marknadshyra kommer enligt utredningen att innebära högre hyror för Naturhistoriska riksmuseet, Historiska museet och Dramaten, men lägre för Nationalmuseum, och efter renoveringen även lägre hyra för Kungliga Operan än om systemet med kostnadshyra skulle behållits.

”De berörda kulturinstitutionerna bör kompenseras fullt ut för de hyresförändringar som en övergång till marknadsmässig hyra innebär”, skriver Albin Kainelainen i promemorian.

Utredaren föreslår att Statens fastighetsverk ska ta fram ett förslag på marknadsmässig hyresnivå och att respektive institution ska ges möjlighet att yttra sig över det. Därefter bör regeringen godkänna de föreslagna nivåerna eller besluta om ändringar.

I utredningen finns också ett kompletterande förslag, intäktsjusterad hyra. För fastigheter där det finns ett särskilt band mellan fastigheten och hyresgästen, som innebär att hyresgästen inte bör byta lokal, skulle ett alternativ vara att regeringen beslutar om att tillämpa en särskild hyresmodell.

Intäktsjusterad hyra innebär att en marknadsmässig hyra kombineras med en hyresutveckling som justeras i takt med den standardiserade anslagsuppskrivningen: ”Lösningen kan tillämpas för samtliga eller vissa av de institutioner som i dag har kostnadshyra och regeringen kan även välja att inkludera fastigheter hos andra utvalda institutioner”, skriver utredaren.

Oavsett om det kompletterande förslaget om intäktsjusterad hyra används eller ej, menar Albin Kainelainen att modellen med marknadshyra innebär fördelar jämfört med kostnadshyresmodellen.

– Det blir minskad ekonomisk risk, bättre förutsättningar för att bedriva verksamheten och bättre för fastigheterna, sade han på presskonferensen.

Kulturminister Parisa Liljestrand, M, deltog vid presskonferensen. Hon menade att intentionerna var goda när modellen med kostnadshyra infördes, men att den har lett till en ryckighet.

– Modellen har skapat ett incitament till att inte ta tag i underhåll. De här institutionerna har ett unikt syfte, där verksamhet och hus måste betraktas som odelbara, sade hon.

Utredaren föreslår även flera förtydliganden i uppdraget till Statens fastighetsverk och åtgärder för att förbättra dialogen mellan myndigheten och kulturinstitutionerna.

Utredaren föreslår att marknadshyror för de fem institutionerna införs 1 januari 2026.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Lokalkostnader
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA