Utreder överklagade beslut
– Vi har inte kunskap om vad det beror på att andelen beslut som ändras ökar, säger Kjell Skoglund, som är chef för kassans processenhet.
Försäkringskassan utreder anledningen till att länsrätterna upphäver så många av de beslut som överklagas dit. Under förra året ändrades vart fjärde överklagat sjukpenningsbeslut.
Det finns flera möjliga förklaringar till att länsrätterna tolkar lagen annorlunda än Försäkringskassan tidigare gjort. Ofta beror det på att den som överklagat presenterar nytt material, som inte fanns med i bilden när kassan beslutade. Till exempel kan det vara nya läkarintyg. Men för att veta vad de ändrade besluten beror på måste man gå igenom domarna, och se hur länsrätterna resonerat.
– Vi har precis bara påbörjat det arbetet och resultaten av vår granskning kommer sedan att återföras till organisationen, säger Kjell Skoglund.
Det finns också stora regionala variationer mellan hur många av kassabesluten som ändras av domstolarna. Under 2006 ändrade länsrätten i Jönköping mer än vartannat överklagat sjukpenningsbeslut och länsrätten i Stockholm vart femte. Inte förrän genomgången är klar vill Kjell Skoglund ge sig in på någon förklaring. En första sammanställning hoppas han ska finnas före midsommar.
Andelen ändrade sjukpenningsbeslut sjönk under första kvartalet i år till 23 procent, att jämföra med 25 procent under hela förra året. Av samtliga Försäkringskassans beslut som överklagades ändrade länsrätterna i fjol på 18 procent av dem. De beslut som oftast överklagas är vid sidan om sjukpenning sådana som rör sjuk- och aktivitetsersättning och arbetsskador. Antalet överklaganden har ökat från 2 085 år 2003 till 3 472 under förra året.
Här ändrades mer än vart tredje överklagat sjukpenningsbeslut av länsrätten under 2006 (första kvartalet 2007 inom parantes):
1. Länsrätten i Jönköpings län 51 procent (41 procent)
2. Länsrätten i Västerbottens län 43 procent (45 procent)
3. Länsrätten i Mariestad 34 procent (10 procent)
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.