Utredare förlorar jobbet efter dom
Södertörns tingsrätt dömer en civil utredare vid polisen till dagsböter med 16 800 kronor för brott mot tystnadsplikten. Hon förlorar också sin anställning, enligt ett beslut från Polismyndighetens personalansvarsnämnd.
Utredaren fick ett internt grupputskick till sin mejl med bilder från en övervakningskamera av en brottsmisstänkt person. Hon kände igen personen på bilderna och kontaktade dennes pappa för att berätta om att sonen förekom på ett foto hos polisen. Hon har uppgett att hon inte förstått att fotografiet hörde samman med en pågående förundersökning och att hon därmed bröt mot förundersökningssekretessen.
Tingsrätten gör bedömningen att utredarens agerande innebar en klar risk för att den information hon lämnat ut skulle komma till den misstänktes kännedom. Bland annat mot bakgrund av hennes långa anställningstid vid polisen anser tingsrätten att hon måste ha insett att information om personen på bilden omfattades av sekretess och att hon därför uppsåtligt brutit mot sin tystnadsplikt.
Polisens personalansvarsnämnd har gjort bedömningen att utredaren ska skiljas från sin anställning om hon döms för uppsåtligt brott mot tystnadsplikten. Hade hon i stället dömts för oaktsamhet eller tjänstefel hade hon fått behålla sitt jobb.
Utöver dagsböter dömer tingsrätten utredaren att också betala närmare 18 000 kronor för sina rättegångskostnader samt en avgift till brottsofferfonden om 1 000 kronor.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.