Bild: Frida Ström, Magnus Bergström/Länsstyrelsen Stockholm, Hubert Elming/Mostphotos

Riksrevisionen granskar Anna Kinberg Batra

LÄNSSTYRELSERNA2024-08-28

Riksrevisionen kommer att granska landshövding Anna Kinberg Batras agerande i samband med att länsöverdirektör Åsa Ryding fick lämna sitt jobb med en fallskärm på 2,2 miljoner kronor, skriver Aftonbladet och flera andra medier.

Riksrevisionen ska utreda hur det egentligen gick till när Åsa Ryding i våras tvingades lämna sitt uppdrag vid Länsstyrelsen i Stockholms län i våras. Enligt enhetschef Stefan Gollbo sker det i samband med den årliga revisionen av statliga myndigheter:

”Vi har förstått att det fanns möjliga oklarheter kring hur detta har gått till. Det har också att göra med vem som har rätt att se till så att en anställning upphör”, säger han till Aftonbladet.

Riksrevisionen har vid ett tidigare tillfälle riktat kritik mot en landshövding som sparkat sin länsöverdirektör. Det inträffade 2015, då den dåvarande landshövdingen i Skåne, Margareta Pålsson, på liknande sätt som nu skett i Stockholms län beslutade att ge länsdirektören ett avgångsvederlag på 2,7 miljoner kronor.

I det fallet drog Riksrevisionen dock senare tillbaka sin kritik. Leif Nyberin, chef för Länsstyrelsen i Skåne läns rättsenhet, sade då till SVT Nyheter Skåne att Regeringskansliet gett länsstyrelsen fullt stöd för att hantera ärendet.

Eftersom det är regeringen som anställer länsöverdirektören är det dock enligt Stefan Gollbo sannolikt enbart regeringen som har den formella rätten att säga upp en länsöverdirektör. Det är alltså inte upp till landshövdingen att fatta ett sådant beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA