Utbrändhet var ingen arbetsskada
En postmästares utbrändhet var inte en arbetsskada fastslår kammarrätten i Jönköping. Belastningen var inte större än man får räkna med i en chefsposition.
Efter 40 års arbete vid Posten tog krafterna slut 1997. Sedan postmästaren hade varit med om att lägga ner fyra postkontor, säga upp personal, genomföra omplaceringar och ta emot allmänhetens ilska blev hon sjukskriven för utbrändhet och depression.
Efter ett par års sjukskrivning beviljades postmästaren halv förtidspension.
ST har drivit ärendet gentemot Försäkringskassan, som inte ville godkänna arbetsskadan.
Att lägga ner ett postkontor är svårt nog, att ställas inför uppgiften att avveckla fyra stycken blev oerhört psykiskt pressande, ansåg ST.
I länsrätten tillerkändes ST-medlemmen livränta, eftersom rätten ansåg att hon under lång tid varit utsatt för mycket pressande arbetsförhållanden och att det fanns ett samband mellan chefsarbetet och hennes besvär.
Men nu har kammarrätten bifallit Försäkringskassans överklagande. De omständigheter som ledde till postmästarens besvär är sådana man får räkna med på en chefsposition, anser domstolen. Därmed upphävs länsrättens beslut om livränta.
Livränta innebär att ersättningen räknas upp till vad man skulle ha tjänat om man inte drabbats av arbetsskada.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.