Uppsägningar på tre myndigheter

UPPSÄGNINGAR2009-03-27

Tretton personer sägs upp när Glesbygdsverket, Nutek och ITPS läggs ned 1 april och ersätts av två nya myndigheter. Hälften av de uppsagda är ST-medlemmar.

Igår torsdag, tre arbetsdagar innan Glesbygdsverket, Nutek och ITPS, Institutet för tillväxtpolitiska studier, går i graven fick de anställda det formella beskedet. Då hölls den sista förhandlingen mellan fack och arbetsgivare, som resulterade i att åtta anställda sägs upp från ITPS, en från Nutek och fyra från Glesbygdsverket.

Birgitta Rhodin, ST-ordförande vid Glesbygdsverket, är mycket kritisk till att den långdragna processen avslutats med en sådan stress och så tätt inpå nedläggningen.

– Det är inte klokt egentligen, när vi får definitivt besked är det inte ens en vecka kvar, säger hon.

De som sägs upp arbetar inom stödfunktioner, exempelvis administration. Sex av tretton är ST-medlemmar. De uppsagda kommer att omfattas av reglerna om så kallad verksamhetsövergång och få stöd av Trygghetsstiftelsen.

På myndigheterna finns även ett trettiotal visstidsanställda. De flesta arbetar på Nutek. Kerstin Wennberg, ST-ordförande på Nutek, berättar att en del har fått förlängt till och med juni för att man ska klara verksamheten.

– De har ju vetat om hela tiden att det är visstidsanställningar, men de har mått dåligt ändå. I ett sådant här arbetsmarknadsläge är det inte så kul att gå ut i arbetslöshet.

Förutom uppsägningar har ett tiotal personer från de tre myndigheterna fått pensionslösningar. Men det är en process som även den har skötts dåligt, anser Kerstin Wennberg.

– De har fått bestämma sig på nolltid, en fick några timmars betänketid, vilket inte var okej. Och de flesta fick ta ett så snabbt beslut att de inte hann få reda på vad pensionen skulle bli i kronor.

Tre myndigheter blir två

Tre myndigheter läggs ned

 

  • Glesbygdsverket bildades 1991 och har drygt 30 anställda på sitt kontor i Östersund.
  • Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS, bildades 2001. ITPS har huvudkontor i Östersund och verksamhet i Stockholm, Bryssel, Washington DC, Los Angeles/San Francisco, Tokyo, Peking och New Delhi. Myndigheten har 64 anställda, 37 i Östersund, 12 i Stockholm och 15 i utlandet.
  • Nutek bildades 1991 och har kontor i Stockholm, Östersund
    och Arjeplog. Drygt 230 personer arbetar vid dessa tre kontor. Nutek har dessutom åtta programkontor, spridda över landet, som ansvarar för arbetet med EUs regionala strukturfondsprogram. Vid programkontoren finns 75 anställda.
  • Två nya myndigheter ersätter

  • Tillväxtverket ska arbeta med att genomföra åtgärder som främjar hållbar tillväxt i företag samt nationell och regional konkurrenskraft. Tanken är att integrera landsbygds- och glesbygdsfrågor och tillväxtfrågor.
  • Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser ska ta fram beslutsunderlag till regeringen.
  • Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

    ÄMNEN:

    Arbetsrätt ST
    Typ
    Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
    Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

    Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

    Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
    CAPTCHA