Annons:

Inga besked om besparingarnas storlek

FÖRDJUPNING: AVVECKLING2009-02-24

– Det är en otrolig turbo just nu, säger Christina Lugnet, generaldirektör för nya myndigheten Tillväxtverket.

Christina Lugnet började på nya arbetet för ett par veckor sedan. Hon kan förstå personalens frustration över den långa väntan. Hon tror att höstens finansoro är en av anledningarna till att det tagit sådan tid från beslutet i juni till att arbetet satts igång.

– Det kan hända att det påverkat. Jag tror att ambitionen har varit att tillsätta generaldirektörer och organisationskommittéer under hösten, men att krisen kom emellan.

Uppbyggnad på två månader

Dan Hjalmarsson, generaldirektör för nya Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, känner inte till varför processen dragit ut på tiden.

– Vi har inte fått någon förklaring, och jag har faktiskt inte frågat heller, säger han.

De skulle egentligen ha fått ett halvår på sig att bygga upp de nya myndigheterna. Nu ska de göra det på drygt två månader.

– Vi har gjort en tidsplan och dygnet har 24 timmar. Vi måste klara det, säger Christina Lugnet.

Just nu intervjuar både hon och Dan Hjalmarsson personer för enhetschefstjänsterna. De ska tillsättas först, för att de ska få en chans att påverka verksamheternas uppbyggnad.

Tillväxtverket kommer att ha omkring 300 anställda, tror Christina Lugnet. Senast vecka nio ska det vara klart vilka tjänster som myndigheterna ska ha. Men först i mitten av mars kommer den nuvarande personalen vid de tre myndigheterna få definitivt besked om de får någon tjänst eller inte. Christina Lugnet bekräftar att de nya myndigheterna har ett besparingskrav på i storleksordningen tio procent av budgeten till 2010.

– Man gör ju sådana här rockader för att tydliggöra uppdraget, men också för att effektivisera, säger hon.

Osäker om uppsägningar

I vilken omfattning det blir uppsägningar vet hon inte. Det finns tidsbegränsade anställningar, vakanser och tänkbara pensionsavgångar, men allt handlar om vad den nya myndigheten behöver för typ av kompetens.

– Jag kan i dag inte säga att någon grupp ligger mer i riskzon än någon annan. Det handlar också om i vilken omfattning den nya myndigheten ska upphandla och köpa in tjänster.

Dan Hjalmarsson vill inte uttala sig om storleksordningen på besparingarna.

– Men det står i direktiven att vi ska genomföra effektiviseringar, säger han.

Han vill inte heller säga något om antalet anställda på Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.

– Vi är mitt inne i processen med dimensionering, och säger jag något till dig kan du lägga ihop det med Christinas siffror och då får du ju exakta siffror på personalneddragningarna. Och jag tycker att det är viktigt att jag får prata med personalen om det först.

Christina Lugnet hoppas ägna första veckan efter 1 april åt att inviga den nya myndigheten, som ska ha sitt huvudkontor i Stockholm. Men precis som nu kommer det att finnas ett antal lokalkontor ute i landet.

– Det blir ingen förändring, de ska vara kvar som de är.

I övrigt kommer verksamheten att löpa på, säger hon. Den nya myndigheten tar över uppdrag som Nutek har i dag, så något stopp i verksamheten blir det inte tal om.

Christina Lugnet beskriver sig som en lyhörd, flexibel, beslutsam och obyråkratisk chef. Hennes främsta fokus under den första tiden kommer att bli att sprida kunskap om den nya myndigheten. Hon vill att den ska framstå som obyråkratisk.

Vill avbyråkratisera regelverk

– Vi ska vara en bra medspelare för våra partners, marknaden, och en av våra viktigaste uppgifter är att avbyråkratisera regelverket. Och då är det en förutsättning att vi själva arbetar på det sättet. Att vi är flexibla, tillgängliga och har en snabb handläggning. En annan viktig sak är att vi alltid, alltid, har tillväxtglasögonen på oss, säger hon.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA