Uppsägningar hotar civilanställda på Gotland

POLISEN2004-08-24

Budgetunderskott hotar Gotlandspolisen. Hälften av de civilanställda kan komma att avskedas om Rikspolisstyrelsens utlovade anslagshöjning uteblir.

– Det är trist att vi civilanställda ska vara en ekonomisk utjämningsfaktor så fort medlen minskar, säger Ann Jakobsson, ST inom polisväsendet på Gotland. Vi har haft en hyfsad ekonomi och legat på plus i flera år men från 2005 får vi underskott.

Orsaken till oron är att polismyndigheten på Gotland redan i januari i år lämnat en prognos till RPS och begärt anslagshöjning inför ett väntat budgetunderskott. Enligt ett av scenariorna, med 0 procents anslagshöjning, måste bland annat hälften av de civilanställda sägas upp, 15 av totalt 30.

Det i sin tur beror på att antalet polismän ökat till 100 enligt en överenskommelse med RPS. I samband med denna utlovades en anslagshöjning i motsvarande grad när polismyndigheten nått målet.

Fortfarande väntar man på besked från Rikspolisstyrelsen.

– Vi har haft 13 sparade miljoner att leva på men nu är de slut, fortsätter Ann Jakobsson.

Förra gången Polismyndigheten på Gotland drabbades av budgetunderskott var 1997/98. Då sades en tredjedel av den civilanställda personalen sades upp.

– Det ledde till att alla som var kvar fick fler arbetsuppgifter, berättar Ann Jakobsson. Pressen blev så stor att en civilanställd fick utbrändhet erkänd som arbetsskada av försäkringskassan. Och idag har vi med nuvarande personal så mycket jobb att en del av oss inte kan ta ut hel semester.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA