Upprört om ensamkommande barn
En konflikt mellan kommunerna och Migrationsverket seglar upp efter ett radiouttalande av verkets nye generaldirektör. ”Hot är inte konstruktivt”, säger Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
Antalet ensamkommande flyktingbarn har ökat kraftigt sedan ansvaret för att ta hand om dem flyttades från Migrationsverket till kommunerna den 1 juli förra året. Migrationsverkets svårigheter att hitta kommuner som är beredda att ta hand om dessa barn gör att de istället blir kvar i ankomstkommunerna Solna, Sigtuna, Mölndal och Malmö. De kommunerna har riktat skarp kritik mot Migrationsverket för att man inte löst problemet.
Den nyutnämnde generaldirektören för Migrationsverket, Dan Eliasson, sa i Dagens eko att 300-400 barn fortfarande väntar på att få en placering trots att regeringen satt till extra pengar i vårbudgeten:
– Om den här frågan inte löser sig under hösten tänker jag faktiskt vidta åtgärder mot de här kommunerna. Jag tänker hänga ut dem och tydliggöra för medborgarna i de här kommunerna att den här kommunen inte har sträckt ut handen och tagit sitt ansvar mot ensamkommande barn.
Kommunerna är en av Migrationsverkets viktigaste samarbetspartners, säger SKLs ordförande Anders Knape i ett uttalande. Att som första åtgärd hota att ”hänga ut” kommuner är inte konstruktivt:
– Dan Eliassons hot strider mot de ansträngningar Sveriges Kommuner och Landsting, Migrationsverket och Integrationsverket tillsammans jobbar med för att lösa det omedelbara problemet med platser för de ensamkommande barnen.
– Att hota med att brännmärka kommuner istället för att fortsätta utveckla samarbetet för att lösa situationen känns bara kontraproduktivt, säger Anders Knape.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.