Uppror mot nedläggning av domstolar

FRANKRIKE2007-11-27

Den franske presidentens reformiver skapar nu också en protestvåg inom rättsväsendet. Tusentals anställda ska förflyttas. Huvudlöst, säger de berörda.

När Nicolas Sarkozy tillträdde som president i våras, lovade han snabba förändringar för att få landets ekonomi på fötter. Det skapar nu den ena proteströrelsen efter den andra inom den offentliga sektorn.

Rättsväsendet är ett av få områden, som inte drabbas av besparingar. Justitiedepartementet får tvärtom mer pengar och mer personal, men ändå är situationen på många domstolar just nu tumultartad.

–Tillskottet ska framförallt användas på fängelserna, som är kraftigt överbefolkade. Det beror på att man under de senaste åren både har skärpt straff och infört nya lagbrott. Det har förstås också ökat domstolarnas arbetsbörda, säger Emmanuelle Perraux, ordförande i ett av domarfacken, Syndicat de la Magistrature.

I dag har domstolarna omkring 29000 anställda, men en kraftig underbemanning bromsar systemet. Enligt Emmanuelle Perraux är orsaken brist på kanslipersonal.

Men de aktuella protesterna har utlösts av att justitieminister Rachida Dati meddelat att hundratals domstolar ska läggas ned. Tusentals anställda ska därför förflyttas de kommande åren. Tanken är att skapa effektivitetsvinster.

En våg av manifestationer, blockader och i vissa fall hungerstrejker går över landets domstolar. Till 29 november har fem fackförbund varslat om en dygns- lång nationell strejk.

–Större organisationer betyder ofta bara mer byråkrati. Det finns också ett värde både för oss och för klienterna att vi finns nära befolkningen, säger Philippe Gilabert, ordförande i USAJ, som organiserar kanslipersonal.

Facken är inte bara kritiska till innehållet i reformen. De hävdar att beslutet har tagits helt över huvudet på personalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA