Universitet tvekar om ny organisation
Flera av de stora universiteten väljer att gå emot autonomiutredningens förslag om en ny organisationsform för lärosäten. Självstyre kan uppnås ändå och hänger mer på den politiska viljan, tycker man.
Autonomiutredningen har haft i uppdrag att föreslå en eller flera verksamhetsformer för universitet och högskolor. Utredaren, Daniel Tarschys, tog fram fyra alternativ – fortsatt myndighetsform, reviderad myndighetsform, privaträttslig organisationsform och en ny offentligrättslig organisationsform – självständiga lärosäten.
Utredare ville ha ny form
Utredaren fastnade för den nya formen, självständiga lärosäten. Den skulle innebära att universitet och högskolor upphör att vara statliga myndigheter och i stället blir juridiska personer. Som sådana skulle de exempelvis själva kunna bestämma över sin vetenskapliga inriktning, kunna motta donationer och äga egendom. Den statlig finansieringen skulle fortsätta, men relationen mellan staten och lärosäten skulle baseras mindre på normgivning och mer på fleråriga avtal.
Få odelat positiva
ST Press har gått igenom ett tiotal remissvar från universitet och högskolor. Av dem är få odelat positiva till utredarens förslag. Till de mer positiva hör Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet.
Göteborgs universitet är tveksamt till den nya formen, självständiga lärosäten. De vill i stället att universitet och högskolor upphör som förvaltningsmyndigheter men kvarstår inom staten som en speciell typ av myndighet.
Stockholms universitet anser att så gott som alla identifierade problem går att lösa inom ramen för nuvarande form och att lärosätenas självstyre mer hänger på den politiska viljan.
Lunds universitet är inne på samma linje och framhåller att det finns stora möjligheter att få till stånd lärosätenas autonomi oavsett vilken organisationsform som väljs, om bara den politiska viljan finns.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.